Zákaz kožešinových farem prošel ve sněmovně prvním čtením

Sněmovna v prvním čtení podpořila zákaz kožešinových farem. Podle poslanecké předlohy by farmy měly skončit do roku 2019. Jejich provozovatelé by pak mohli žádat odškodné od státu. V Česku se nejčastěji chovají na kožešinu norci a lišky: ročně přijde o život asi 20 tisíc zvířat. Projednávaný zákon se netýká králíků, kde je kožešina vedlejší produkt.

Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání přečkala hlasování o návrhu na zamítnutí už v prvním čtení a nyní zamíří k posouzení do zemědělského výboru a do výboru pro životní prostředí. Výbory budou mít prodlouženou lhůtu na tři měsíce místo obvyklých dvou. 

Předloha by zakázala „chov a usmrcování zvířat výhradně nebo primárně za účelem získání kožešin“. Netýkala by se tedy například chovu králíků nebo nutrií.

Novelu předkládá padesátka poslanců, tedy čtvrtina celé sněmovny. Podle nich podmínky na kožešinových farmách neodpovídají potřebám divokých zvířat, byť splňují standardy. Jenže podle odpůrců zákona povede zákaz farem k tomu, že vzniknou nelegální chovy, které budou zcela mimo kontrolu veterinární správy.

Vydáno pod