Podle Nezávislých nebyl Nytra ve volbách nezávislý, soud ale stížnost zamítl

Hnutí Nezávislí neuspělo u Nejvyššího správního soudu se stížností na senátní volby v Ostravě. Ve volebním obvodu č. 70 těsně prohrála ve druhém kole kandidátka Nezávislých Liana Janáčková se šéfem hasičů Zdeňkem Nytrou. Ten kandidoval jako nezávislý kandidát – podle hnutí ho ale skrytě podporovaly TOP 09 a ODS.

Nytra by jako příslušník bezpečnostních sborů podle zákona za žádnou politickou stranu kandidovat nesměl. Podle Nezávislých se Nytra prezentoval jako nezávislý, ale kampaň mu platily pravicové strany.

Podle soudu však hnutí nespecifikovalo, jaké konkrétní ustanovení zákona Nytra porušil. Navíc volební senát poukázal na to, že Nytra spolu s přihláškou do voleb odevzdal také petici s tisícovkou podpisů, kterou zákon od nezávislých kandidátů vyžaduje. Splnění podmínky je podle NSS „legitimizačním prvkem“ nezávislého kandidáta.

„Spatřovat obcházení zákona o volbách do Parlamentu pouze v tom, že nezávislý kandidát přijme finanční podporu pro svou volební kampaň ze strany jiných, a to eventuálně i politických subjektů, by tento legitimizační aspekt do značné míry negovalo,“ stojí v rozhodnutí soudu.