Nízké důchody, dluhy, exekuce přivádějí seniory do sociální poradny

TÉMA UDÁLOSTÍ: Problémy s výpočty důchodů (zdroj: ČT24)

Ochranu části důchodu před exekucí přiznal v úterý seniorům Ústavní soud. S tím, jak dluhy řešit a především jak se do nich nedostat, pomáhají seniorům také sociální poradny. Jednu z nich vede Julie Městková, která vlastně pomáhá svým vrstevníkům. Sama už je také v důchodu.

Sociální poradna, kterou v centru Život 90 vede Julie Městková, má otevřeno jednou týdně v pondělí a pokaždé přivítá zhruba osm klientů. Nejčastěji přicházejí proto, že jim po zaplacení nájmu nezbývá téměř nic a nevědí, že mají nárok na příspěvky na péči nebo bydlení, popř. nevědí, jak o ně požádat. S tím potom souvisejí i dluhy a exekuce.

„Příspěvek na péči bývá přiznán až po roce nepříznivého zdravotního stavu. Když ten člověk nemá na zaplacení nájmu, tak se dostane do dluhové pasti,“ upozornila Julie Městková. Seniory současně varuje před půjčkami i nevýhodnými smlouvami a všem radí mít rezervu alespoň na tři měsíce.

Když už problém přijde, je podle Julie Městkové klíčové včas ho přiznat sobě i svým blízkým. V mnoha případech by ho totiž rodina dokázala vyřešit sama.

Svým vrstevníkům pomáhá už jedenáctým rokem. Cíl, který se vytyčila, je zřejmý. „Pokud odchází alespoň s naznačenou cestou řešení problému, je to pro mě největší uspokojení,“ podotkla.

Vydáno pod