Hrozbu náledí silničáři zažehnali, nehod se stalo jen málo

Silničářům se podařilo připravit se na hrozící problémy na cestách. Meteorologové vydali v neděli večer výstrahu na náledí, na kritických místech potom od noci jezdily sypače.  V pondělí ráno se ale stalo jen málo nehod a obešly se bez zranění. Nejvíce jich bylo ve středních Čechách. Výstraha na náledí platila do deseti hodin dopoledne.

Nejdůraznější varování na náledí se týkalo jižních Čech. Souvisí i se sněhem, který napadl na Šumavě – například na Churáňově to bylo až osm centimetrů. Silničáři se ovšem na hrozící ranní problémy připravili.

„Zhruba polovina našich vozů byla přes noc v terénu. Vozovky jsou mokré, ze 60 procent jsou sjízdné bez omezení. Na Strakonicku, Táborsku či Písecku jsme dělali preventivní posyp,“ uvedl v pondělí ráno dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Vykouk.

Podobně reagovali na hrozbu náledí i cestáři na Vysočině a v noci posypali silnici I/34 mezi Havlíčkovým Brodem a Humpolcem. 

Nejvíce nehod se nakonec ráno stalo ve středních Čechách. Tři auta se ráno srazila na silnici I/2 u Kutné Hory. Nehoda se obešla bez zranění, stejně jako několik dalších havárií ve středních Čechách i v Praze.

Větší havárie se stala také na severu Čech. Na střeše skončilo osobní auto po nehodě na silnici I/13 u Markvartic na Děčínsku, ovšem i tato nehoda skončila bez zranění.