Výměna ministra Dienstbiera? Podle Babiše je legislativní rada vlády zpolitizovaná

Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše je nesmysl měnit ministry ve vládě 11 měsíců před sněmovními volbami. ANO proto nebude následovat příklad premiéra Sobotky, který oznámil chystané výměny ministrů. Jedním z kandidátů, o kterých se spekuluje, je Jiří Dienstbier, který stojí také v čele legislativní rady vlády. To by podle svých slov Babiš uvítal.

„Naši ministři mají ve vládě největší problém s legislativní radou vlády, která je zpolitizovaná,“ prohlásil Babiš v Otázkách Václava Moravce. Podle něj se stal Jiří Dienstbier ministrem, protože podpořil premiéra Sobotku po tak zvaném lánském puči. 

„Doufám, že tam přijde někdo, kdo nebude brzdit přijímání zákonů a bude s námi naopak spolupracovat,“ prohlásil šéf hnutí ANO.

„Já se musím velmi ohradit proti tvrzení pana Babiše, že je legislativní rada vlády zpolitizována, a to z mé strany. Legislativní rada je ve své většině složena z profesorů a docentů našich právnických fakult,“ reagoval na Babišova slova Dienstbier. 

Ministerské rošády: ČSSD možná vymění Dienstbiera, Zeman chce odchod Hermana (zdroj: ČT24)

S kritikou Jiřího Dienstbiera ale přišel i předseda hnutí STAN Jiří Gazdík: „Pan Dienstbier beze sporu slabé místo této vlády je. Ve sněmovně zatím neprosadil vůbec nic a řekněme si na rovinu, že jeho funkce je zcela zbytečná.“ 

Chvojka místo Dienstbiera? Babiše by nepotěšil

Jenže podle informací ČT je jedním z hlavních favoritů na Dienstbierův post poslanec ČSSD Jan Chvojka, který na sebe upozornil pozměňovacím návrhem na omezení budoucích členů vlády, kteří podnikají a vlastní média. Tomu se ihned začalo přezdívat lex Babiš, podle kritiků totiž mířil právě na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který vlastní mimo jiné Lidové noviny či Mladou frontu Dnes. 

„Tak to určitě není odborník na legislativu,“ reagoval Babiš na Chvojkovo jméno. Podle něj by v čele legislativní rady vlády neměl stát žádný politik, podle něj má být rada výsostně odbornou záležitostí.

Další jméno, o kterém se spekuluje, je Lenka Teska Arnoštová, která teď působí na ministerstvu zdravotnictví.

Změny, které premiér Sobotka naplánoval na ministerských postech, by měly být v tomto volebním období poslední. Kabinetu totiž zbývá do konce mandátu přibližně rok, a podle premiéra by nemělo smysl měnit ministry pár měsíců před volbami. To ale Babiš v Otázkách odmítl: „Pokud nějaký náš ministr udělá něco špatně, tak ho samozřejmě vyměníme,“ uvedl šéf  hnutí ANO s odkazem na koaliční smlouvu.

Sobotka oznámil členům ČSSD své úmysly dopisem. Uplynulé volby v něm premiér charakterizoval jako neúspěšné. Premiér by chtěl, aby nové tváře omladily sestavu ČSSD a dokázaly lépe prezentovat výsledky práce strany, což podle něj unavení členové jeho týmů nezvládají.

Abychom toto všechno mohli během tohoto a příštího roku zvládnout, potřebujeme novou krev. Proto jsem se rozhodl, že obměním svůj tým. A to jak na úrovni vlády, tak ve strukturách strany. Někteří kolegové jsou unaveni a potřebují vystřídat. Konkrétní jména oznámím během následujícího jednoho měsíce.
Bohuslav Sobotka
premiér

Vedle Dienstbiera by se vládní výměna podle informací ČT měla týkat také ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Toho by mohl nahradit Václav Šimánek, který je v současnosti ředitelem Fakultní nemocnice v Plzni. 

Jsou ale i další kandidáti, o kterých vedení ČSSD uvažuje. Jedním z nich je senátor Jan Žaloudík, skloňovalo se i jméno ředitele pražské Fakultní nemocnice Motol Miloslava Ludvíka.

Kdo by si naopak měl svůj post udržet, je ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Podle prvotních spekulací se křeslo kývalo také pod ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou. I ta by ale nakonec měla v čele ministerstva zůstat. 

Schůzky jednotlivých ministrů z ČSSD s premiérem Sobotkou odstartují v pondělí a pokračovat mají do příštího týdne.

Schůzky s předsedou ČSSD
Zdroj: ČT24
Vydáno pod