Komora: Němeček by měl řešit propad příjmů, venkovské lékárny melou z posledního

Česká lékárnická komora (ČLeK) vyzvala ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) i ředitele zdravotních pojišťoven, aby urychleně řešili propad příjmů veřejných lékáren, který podle komory trvá už několik let. Největší problémy mají prý venkovské lékárny.

„Za poslední tři roky došlo k propadu, co se týče sortimentu veřejných lékáren, v řádu pěti šesti miliard korun. My jsme navrhovali nějakou kompenzaci, která by byla v rámci třetiny nebo poloviny této částky,“ uvedl prezident komory Lubomír Chudoba.

Ministerstvo a pojišťovny podle něj poukazují na nárůst nákladů na léky v nemocnicích. Komora však chce oddělit financování léků v nemocnicích, lůžkových zařízeních a veřejných lékárnách.

„Největší problémy mají venkovské lékárny. Na sjezdu byli kolegové a kolegyně ze všech regionů a ty venkovské lékárny opravdu melou z posledního. Potřebujeme okamžité řešení, aby tam tyto lékárny zůstaly, protože je v regionech nikdo nenahradí,“ podotkl Chudoba.

Lékárníci chtějí také oslovit jednotlivé krajské samosprávy kvůli zajištění a financování lékárenské péče o státních svátcích. Důvodem je skutečnost, že jsou nyní o svátcích zavřena velká nákupní centra, kde fungují také lékárny. Zároveň chtějí lékárníci podobně jako lékaři požadovat individuální přístup v rámci elektronické evidence tržeb.