Ministerstvo financí prověří, jak svaz bojovníků nakládá s miliony od státu

Ministerstvo financí chce prověřit hospodaření Českého svazu bojovníků za svobodu. Informuje o tom Český rozhlas Radiožurnál. Organizace za poslední dva roky dostala od státu přes 20 milionů korun. Objevují se přitom informace o špatném hospodaření svazu a nedemokratických praktikách vedení.

„Kritika je obrovská, samozřejmě se mi to nelíbí, necháme to prošetřit. Pokud se to potvrdí, samozřejmě budeme proti tomu,“ řekl rozhlasu ministr financí Andrej Babiš (ANO). Pokračování finanční podpory svazu zvažuje i ministerstvo obrany. Konec dotací v týdnu připustil šéf resortu Martin Stropnický.

Předseda ČSBS Jaroslav Vodička v reakci na Babišova slova uvedl, že většinu peněz od státu využívá svaz na provoz, každý rok navíc odevzdává uzávěrku. Vzhledem k tomu se kontroly z ministerstva neobává.

Členové zrušené kladenské organizace prý chystají nový spolek

Ze svazu v poslední době vystoupil třeba válečný veterán Pavel Vranský, ženy spojené s vyvražděním Ležáků za druhé světové války, dcera dlouholetého předsedy svazu Markéta Čermínová nebo ředitel odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Eduard Stehlík.

V říjnu svaz zrušil svou kladenskou organizaci, prý z organizačních důvodů, podle její tehdejší předsedkyně Gabriely Havlůjové, kterou svaz vyloučil, byla ale důvodem jejich kritika vedení ČSBS.

Podle informací médií chtějí členové zrušené kladenské organizace pod vedením Havlůjové založit nový spolek, který bude mít ustavující schůzi 9. listopadu. Zájem o vstup do něj prý projevila minimálně stovka lidí, kteří odmítají setrvat v ČSBS.