Horáček chce utišit spory. Pokud však půjde proti Zemanovi, postaví se mu i ČSSD

Michal Horáček v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Michal Horáček kandiduje na prezidenta. Není první, kdo kandidaturu ohlásil, před ním tak učinil lékař a aktivista Marek Hilšer či podnikatel Igor Sládek, zatímco jeho jmenovec Miroslav Sládek dokonce již začal sbírat podpisy. Horáček, který byl hostem Událostí, komentářů, přišel s vizí zakopání příkopů, které se ve společnosti kvůli politice tvoří. Již nyní však je zřejmé, že pokud by se nakonec střetl s Milošem Zemanem, postaví se proti Horáčkovi i nejsilnější strana současné politické scény.

Základem prezidentské kandidatury Michala Horáčka je devítibodový program. Za nejdůležitější bod považuje zdůraznění geopolitického ukotvení České republiky. „Je to to, co stejně máme v bezpečnostní strategii státu z roku 2003, z roku 2011, z roku 2015. Stále znovu opakujeme, jak je pro nás důležité být součástí určitých struktur – například Evropské unie a zejména Severoatlantického paktu,“ řekl v Událostech, komentářích.

Především ale chce působit jako sjednotitel společnosti. „Zjistil jsem mnoho věcí, které nás rozdělují, ale i mnoho věcí, které nás spojují. Zejména to, že lidé už nechtějí hrát hru na toho, kdo koho víc urazí,“ uvedl. Vymezil se přitom jak proti současnému prezidentovi Miloši Zemanovi, tak proti jeho hlavním kritikům. „Někteří lidé mě varovali: Pojedeš do Karviné, do Frýdku-Místku, tam ti budou plivat do obličeje. Tak to vůbec není,“ poukázal Michal Horáček.

Podotkl přitom, že ať prezident naslibuje cokoli, může se to pouze snažit prosadit, sám ale nic nezařídí: „Ve vztahu k Ústavě nemůže nic zařídit. Může silným hlasem vnášet něco do veřejného prostoru, ale nemůže nic zařídit. Každý, kdo to říká, je podvodník.“

Horáček vs Zeman plus ČSSD?

Takřka současně s ohlášením kandidatury se však ozvaly první hlasy, ze kterých vyplývá, kdo Michala Horáčka nejspíše volit nebude. V případné Horáčkově finálové konfrontaci se současným prezidentem by Miloše Zemana podpořil například místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka a spolu s ním i celá nejsilnější parlamentní strana. „ČSSD určitě nebude podporovat pana kolegu Horáčka,“ podotkl Jan Chvojka v Událostech, komentářích.

Dodal přitom, že sociální demokracie svého kandidáta teprve vybere. Její první místopředseda Milan Chovanec však již dříve vyzval k tomu, aby ČSSD výslovně podpořila Miloše Zemana.

Jan Chvojka v Událostech, komentářích: ČSSD nebude podporovat Michala Horáčka (zdroj: ČT24)

Miloš Zeman se stále rozhoduje, jiní již mají jasno

Komentátor Lidových novin Petr Kamberský však vyslovil pochybnosti, zda bude současná hlava státu svoji funkci za rok a čtvrt skutečně obhajovat. „Je velká pravděpodobnost, že nebude kandidovat. Za prvé kvůli zdravotnímu stavu, za druhé i v případě, že by mu reálně hrozila porážka, do toho také nepůjde,“ nastínil. Sám Miloš Zeman se zatím důrazně odmítá vyjádřit a své rozhodnutí se chystá oznámit až příští rok v březnu.

V současnosti tak víceméně oficiální vyhlášení kandidatury mají za sebou kromě Michala Horáčka také aktivista a lékař Marek Hilšer, protiislámská aktivistka Jana Hrušková a její názorový protivník, chartista Milan Kohout, podnikatel Igor Sládek a nejdále zatím pokročil předseda republikánů Miroslav Sládek. Ten navzdory tomu, že ještě není schválená novela zákona, která se týká sběru podpisů pro kandidaturu, již začal podpisy sbírat. Další lidé kandidaturu zvažují. O nominaci od ČSSD se chce ucházet Zdeněk Škromach, zmínky o případné kandidatuře zazněly například i od diplomata Petra Koláře, ekonoma Jana Švejnara nebo končícího předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše.