Kandidát na prezidenta bude zřejme potřebovat kromě 50 tisíc podpisů i čísla občanek

Členové ústavně-právního výboru ve sněmovně souhlasí se změnami zákonů v souvislosti s přímou volbou prezidenta. Vládní novela zavádí změny při sběru podpisů – lidé by nově museli připsat i číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu. Počet podpisů se nemění, nadále jich bude muset být 50 tisíc. Ve čtvrtek výbor schválil také další novinku ve volebních zákonech: cizinci ze zemí EU, kteří mají v Česku jen přechodný pobyt, možná nebudou moci volit v evropských i obecních volbách.

Úprava pravidel prezidentské volby má hlavně zabránit opakování sporů o platnost podpisů z první přímé volby hlavy státu. Ministerstvo vnitra tehdy kvůli zpochybněným podpisům na nominačních peticích odmítlo připustit některé z přihlášených adeptů do volebního klání, protože nesplnili předepsaný počet podpisů. Týkalo se to Jany Bobošíkové, Vladimíra Dlouhého nebo Tomia Okamury.

Předseda ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) připomněl, že ke změně pravidel přiměl ministerstvo Ústavní soud. Ten po problémech s podpisy v roce 2012 doporučil minimalizovat riziko falšování podpisů na petici a zároveň upravit ověřování jejich pravosti. Ministerstvo se mu tak snaží vyhovět. „Aby potom bylo při kontrole petičních archů možné identifikovat, zdali daná osoba skutečně byla tou osobou, a zabránilo se tak podvodům při sběru podpisů,“ vysvětluje náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Podle Jeronýma Tejce nestačí jenom rodné číslo jako pojistka pravosti podpisu, protože „každý si může vyhledat osoby, aniž o tom vědí, a jejich údaje včetně rodného čísla“. Údaje podle něj jsou například v obchodním rejstříku. Současně však přiznal, že s požadavkem na vyplňování čísla občanského průkazu se musel smiřovat.

„Já jsem na to na začátku nazíral trošku s odstupem, protože si uvědomuji, co to znamená pro každého z nás odhalit další údaj, který někde bude putovat, třeba u kandidátů nebo sběračů podpisů. Na druhé straně je každého právo se pod petici podepsat, ale není to povinnost,“ řekl Jeroným Tejc v Interview ČT24.

Cizinci v komunálních volbách

Volební novela se netýká jen prezidentského klání – má mimo jiné umožnit voličům žádat o voličský průkaz elektronickou cestou a stranám umožní elektronicky nominovat zástupce do okrskových volebních komisí.  

Debatu vyvolala nová úprava volebního práva cizinců ze zemí EU. S návrhem na její vypuštění uspěl ve výboru předseda Jeroným Tejc (ČSSD), podle kterého by bylo paradoxní, aby výsledky komunálních voleb ovlivňovali lidé, kteří v Česku nebydlí trvale, ale třeba jen omezenou dobu.

Ministerstvo vnitra sice poukazovalo na to, že změna vychází z unijních předpisů i z rozhodnutí brněnského krajského soudu. Tejcův návrh ale podpořilo devět ze 12 přítomných členů výboru.