Bývalý šéf dražební firmy zpronevěřil miliony korun Lesů ČR. Půjde do vězení

Soud poslal Kremela kvůli zpronevěře na šest let do vězení (zdroj: ČT24)

Bývalý předseda představenstva dražební společnosti Clanroy Milan Kremel má jít na šest let do vězení. Soud tak rozhodl kvůli tomu, že Kremel zpronevěřil 55 milionů korun z podniku Lesy ČR. Podle rozsudku musí Kremel celou tuto škodu uhradit. Verdikt zatím není pravomocný. Clanroy v minulosti prodávala nepotřebný majetek státních firem, jenže peníze z některých dražeb vlastníkům nemovitostí nepředala. Kremel figuruje i v podobné kauze, která se týká Českých drah.

Peníze z dražeb, které měl Kremel převést na účty Lesů, podle středečního verdiktu použil na úhradu dluhů společnosti Clanroy a na její chod. „Je nezpochybnitelným faktem, že k úhradě těch peněz podniku Lesy ČR nedošlo,“ uvedla předsedkyně trestního senátu Silvie Slepičková. Podle ní musel být Kremel minimálně srozuměn s tím, že firma nebude mít na to, aby Lesům zaplatila. 

Sám Kremel vinu nepopíral, nechápe ale, proč je v kauze obviněn pouze on. „Jistou část viny mi upřít nejde, ale sám za to nemůžu,“ uvedl u soudu. Podle jeho obhájkyně si prý neuvědomil veškeré povinnosti vyplývající z funkce předsedy představenstva. V závěrečné řeči proto soudu navrhla, aby čin překvalifikoval na porušení povinnosti při správě cizího majetku, kde může uložit trest od dvou do osmi let.

To však soudkyně odmítla. Podle ní tato kvalifikace přichází v úvahu pouze v případě, kdy by se nikdo neobohatil. „Tady byla jednoznačně obohacena společnost Clanroy,“ zdůvodnila své rozhodnutí.

Kremel uprchl do Belize, zpátky do Česka ho přivezli „lovci lebek“

Soud začal kauzu rozplétat v listopadu 2014, kdy žalobkyně přečetla obžalobu. Výslech Kremela se už ale neuskutečnil: Kreml žádal o odročení případu a argumentoval tím, že není připraven vypovídat ze zdravotních důvodů. Soud si však nechal vypracovat znalecký posudek, podle něhož se Kremel mohl procesu účastnit.

Kremel pak navíc utekl do středoamerického Belize, kde se skrýval. Policie ho dopadla až letos v Německu, zpátky do Česka ho přivezl tým takzvaných lovců lebek a soud ho následně poslal do vazby.

Kremel tvrdil, že byl nastrčený „bílý kůň“

Kremel ale v čestném prohlášení zaslaném soudu tvrdil, že Česko opustil, protože se cítil ohrožený. Tvrdil v něm také, že do funkcí ve firmě Clanroy byl nastrčen jako tzv. bílý kůň.

„Nenechal jsem si pro sebe ani korunu,“ prohlásil před soudem Kremel. Ve své výpovědi také uvedl, že část peněz z dražeb šla zpět do společnosti, aby se zahladily ztráty, které vznikly ještě před jeho nástupem do představenstva.  

Policii se většinu peněz, které zmizely z dražební firmy Clanroy, dohledat nepodařilo. Sám odsouzený Kremel je oficiálně nemajetný, a tak není jasné, zda poškození své prostředky někdy dostanou zpět. Podle rozsudku má zaplatit více než 50milionovou škodu.

Policie Kremela vyšetřuje také kvůli podobné kauze, která se týká státního podniku České dráhy. Železniční firma údajně z uskutečněných dražeb nemovitostí nedostala zhruba sedmdesát milionů korun. Věc se týká třeba rekreačního zařízení drah u Máchova jezera. Dražební společnost Clanroy patřila k největším na trhu. V Česku měla zkrachovalá společnost sídlo na Václavském náměstí. Firmu ale ovládala společnost se sídlem na Seychelských ostrovech.