Zákon o léčivech uspoří půldruhé miliardy, slibuje si Němeček

Němeček: Zákon o léčivech přinese úsporu (zdroj: ČT24)

Novela zákona o léčivech, kterou bude příští týden schvalovat sněmovna, uspoří v tuzemském zdravotnictví během tří let asi 1,5 miliardy korun. Uvedl to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s tím, že norma má snížit ceny především u léků využívaných v nákladné biologické léčbě. S návrhem nesouhlasí výrobci léků, podle nich se zpomalí přístup nových léků na český trh.

Hlavním cílem původního vládního návrhu bylo zabránit vývozu některých léků. Takzvaný reexport (vývozu již dovezených medikamentů) totiž mnohdy způsobuje nouzi v tuzemských lékárnách, před časem nebyl k dostání ani tak všední přípravek jako je framykoin.

Během projednávání zákona pak ministerstvo svůj zájem rozšířilo a připravilo společně s šéfem sněmovního zdravotního výboru Rostislavem Vyzulou (ANO) pozměňovací návrh, který má v rámci jednoho typu léků (v tzv. referenční skupině) omezit maximální cenu přípravků. Do jednotlivých referenčních skupin jsou zařazovány léky, jež mají obdobnou účinnost a podobné klinické využití. Omezení se má dotknout především levnějších variant biologických léků, tzv. biosimilars, a generických léků.

Němeček: Úsporu použijeme na léčbu dalších pacientů

Ministerstvo návrh zdůvodňuje mimo jiné dlouhodobě rostoucími náklady na biologickou léčbu, která se používá například k léčbě rakoviny a roztroušené sklerózy. „Nechceme tím ušetřit, ale zajistit to, aby tuto léčbu dostávali i další pacienti. Úspora bude použita právě na léčbu dalších pacientů,“ řekl ministr Němeček.

Podle něj náklady na biologickou léčbu rostou každoročně asi o 1,5 miliardy korun, což je podle něj neudržitelné. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna předpokládá, že její letošní výdaje na tuto část péče dosáhnou asi 9,3 miliardy korun. Loni tuto léčbu mělo v celé republice 46 000 pacientů.

S pozměňovacími návrhy k novele nesouhlasí především výrobci léčiv, podle kterých tlak na snížení cen biosimilárních léků zvyšuje jejich atraktivitu pro vývoz. Opatření podle výkonného ředitele České asociace farmaceutických firem Martina Mátla rovněž zpomalí a omezí vstup nových přípravků na trh.