Říjen rekord nepřekonal, na silnicích zemřelo nejvíce lidí za pět let

O šest lidí více než loni zahynulo během října při dopravních nehodách na českých silnicích. Celkem přišlo o život 66 lidí. Teprve podruhé během roku se situace meziročně zhoršila. Přispěly k tomu zejména první tři říjnové dny. Během úvodního víkendu zemřelo sedm lidí a v pondělí pak za jediný den dalších šest.

Zatímco červen, prázdniny i září obohatily historické tabulky dopravních nehod o příznivé rekordy, protože počty mrtvých na silnicích výrazně klesaly, v říjnu se to ani zdaleka nepodařilo. Šlo naopak o nejhorší říjen za posledních pět let. Nejméně lidí zahynulo během desátého měsíce v roce 2013.

Nejtragičtější dny letošního října přišly hned na jeho začátku. Za první tři dny přišlo o život třináct lidí, z nich téměř polovina v pondělí 3. října. Jedním z šesti mrtvých toho dne byl cyklista, který vjel na silnici u Halenkova do protisměru, kde právě projíždělo nákladní auto. V Hradci Králové zase zahynuli dva lidé v autě, které vjelo na přejezd před projíždějící vlak.

Poslední den měsíce potom statistiku zhoršil o dvě oběti. Jedna tragická nehoda se stala v Plzeňském kraji, druhá na Vysočině, konkrétně v Humpolci, kde po srážce s autem zahynula chodkyně. Právě chodců bylo mezi oběťmi říjnových nehod hned osmnáct. „Zaznamenali jsme i dopravní nehody, kdy chodci porušili svou novou povinnost, a mimo obec nebyli označení reflexními prvky,“ upozornil ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Šest říjnových dnů se naopak podle policejní statistiky obešlo bez tragických nehod.

Po březnu byl říjen teprve druhým letošním měsícem, kdy počet obětí nehod meziročně vzrostl. Zejména v letních měsících klesl počet mrtvých velmi výrazně, a tak ani říjnové zhoršení nezměnilo nic na tom, že může být letošní rok nebývale příznivý. Od začátku roku zatím nepřežilo dopravní nehody 472 lidí, což je o 78 méně než loni za prvních deset měsíců. V roce 2013, který skončil historicky nejlepší statistikou, přišlo v témže období o život 486 lidí.