Muž odsouzený před 13 lety za vraždu si stěžuje u ÚS. Žádá obnovu procesu

Aleš Provazník, odsouzený v roce 2003 za vraždu šestnáctileté dívky z Rumburku, si stěžuje u Ústavního soudu a žádá obnovu procesu. Provazník strávil 10 let ve vězení a dva a půl roku v ústavní sexuologické léčbě. Provazník vinu od začátku odmítá a tvrdí, že je nevinný.

Provazník se o znovuotevření případu snaží už několik let. V roce 2005 obhajoba přišla s novým svědkem, ale ústecký krajský soud obnovu řízení odmítl. Stejně rozhodl i letos v červnu, kdy muž o znovuotevření žádal na základě nového znaleckého posudku o DNA. Provazník neuspěl ani se stížností proti tomuto usnesení, kterou se zabýval Vrchní soud v Praze. Nyní se kvůli obnově procesu obrátil na Ústavní soud.

Případ se stal v roce 2003, kdy kriminalisté obvinili ze surové vraždy šestnáctileté dívky z Rumburku tehdy devatenáctiletého Aleše Provazníka. Krajský soud v Ústí nad Labem muže později poslal do vězení na 12,5 roku. Tento rozsudek potvrdil i vrchní soud.

Případ Aleše Provazníka zařadila organizace Iuridicum Remedium do projektu Nevina, který vychází z obdobných projektů ve Spojených státech. Jejich cílem je náprava justičních omylů zejména s pomocí nových metod, typicky právě analýz DNA.

  • Dívka z Rumburka zemřela násilnou smrtí 18. dubna 2003, o dva dny později našel její tělo v parku chodec. Den poté kriminalisté zadrželi a obvinili z vraždy tehdy devatenáctiletého Aleše Provazníka. Vinu od počátku odmítal. 
  • S dívkou se seznámil o den dříve, byli spolu v rockovém klubu a později se přesunuli do areálu prázdné tržnice. Pak se podle jeho výpovědi spolu vrátili do klubu. 
  • Ústecký krajský soud poslal Provazníka za vraždu na 12,5 roku do vězení a nařídil mu ústavní léčbu. Rozsudek potvrdil i vrchní soud. 
  • Ústecký krajský soud obnovu řízení odmítl v roce 2005 a znovu i letos, kdy muž žádal o znovuotevření případu na základě nového znaleckého posudku o DNA. Nyní se muž kvůli obnově procesu obrátil na Ústavní soud.