A příští rok znovu. Část oprav tahu na Chorvatsko končí, silničáři se ale vrátí

Hlavní silniční tah z Jihlavy na Znojmo projedou řidiči bez čekání v dlouhých kolonách. Po půl roce totiž končí opravy tamější vozovky. Během uplynulých měsíců silničáři vyměnili povrch na 20 kilometrech trasy, kterou využívají zejména turisté na cestě do Chorvatska. Protože je silnice vytížená, vznikaly na ní kvůli uzavírkám hodinové kolony. Ty nejspíše mohou řidiči očekávat i příští léto, protože opravy budou ještě pokračovat.

Ještě v neděli vznikaly kvůli stavebním pracím kolony. Například v Želetavě na Třebíčsku auta stála kvůli malování dopravního značení za městysem až v centru. Pro místní ale nejsou kolony něčím neobvyklým, s problémy v dopravě se potýkali celé léto. „Průjezdnost byla opravdu špatná,“ potvrdil jeden z obyvatel Želetavy Martin Čurda.

Tehdy provoz řídilo šest semaforů, které byly rozmístěny po celém úseku 20 kilometrů, jež silničáři opravovali. Nejen světelná značení ale brzdila a komplikovala dopravu. Na vině byli také neohleduplní řidiči. „Porušovali dopravní značení a taky vjížděli do úseků, když měli na semaforu červenou. To způsobovalo velmi kolizní situace zejména v době, kdy jedna část vozovky byla vyfrézovaná,“ popsala situaci mluvčí policie Vysočina Dana Čírtková.

Opravované úseky silnice I/38
Zdroj: ČT24

Silničáři během oprav museli odbagrovat dvacet kilometrů staré silnice až na samotné podloží a postavit ji celou znovu. Cílem je asfaltovou vrstvu zesílit. To vše jen patnáct let po minulé generální opravě. „Těžko hodnotit kvalitu a techniku práce před 15 lety.  Každopádně silnice nese velkou dopravní zátěž,“ řekl mluvčí ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. V průměru totiž cestou podle pět let starého sčítání projede přes šest tisíc aut denně, z toho minimálně třetina jsou nákladní auta.

Silničáři se na opravovaný tah vrátí

Jenže už nyní je zřejmé, že letošní úpravy silnice nejsou poslední a příští rok se silničáři na stejnou cestu znovu vrátí a rekonstrukce bude pokračovat. Tisíce lidí, kteří tudy míří v létě do Chorvatska, se tak musí připravit na možná zdržení. Kvůli letošním hodinovým kolonám dokonce některé linkové autobusy jedoucí do Znojma využívaly objízdných tras, aby alespoň trochu dodržely jízdní řád.

Nyní nedávno dokončené opravy připomínají jen na stranu odstavené semafory a dělníci, kteří v poslední den rekonstrukce ještě malovali vodorovné dopravní značení. Kromě toho ještě museli namontovat nová svodidla u obce Hladov. Původní totiž byla příliš vysoká a řidiči vyjíždějící z nedaleké křižovatky přes ně neviděli.