Vyznat se na neznámých místech může Lékařům bez hranic pomoci kdokoli

UDÁLOSTI: Mapy, které chybějí, doplňují pro Lékaře bez hranic dobrovolníci z celého světa (zdroj: ČT24)

Missing Maps se jmenuje celosvětový projekt zaštítěný organizací Lékaři bez hranic. Právě jim pomáhá při výjezdech do lokalit, které nejsou podrobně zmapované a orientace v terénu bývá složitá. Čeští Lékaři bez hranic, kteří vznikli právě před deseti lety, v projektu Missing Maps hrají významnou roli. Stejně tak při samotných výjezdech. Pomáhali již na 300 krizových místech.

Lékaři bez hranic působí více než v 60 státech světa. Pomáhají, když se šíří zhoubné epidemie, zachraňují životy v rozpolcených zemích a přicházejí na místa zasažená přírodními katastrofami. Často však bloudí. Místa, na která se Lékaři bez hranic zaměřují, většinou nejsou zmapována. „Kartografická vyspělost konkrétní země koresponduje s životní úrovní a podmínkami v ní,“ poukázal Jakub Lysák z Přírodovědecké fakulty UK.

Změnit to má projekt Missing Maps. Využívá volně šiřitelný software a satelitní snímky a obrací se na lidi z celého světa, aby pomohli bílá místa zaplnit. Nejde o žádnou novinku, Lékařům bez hranic se podařilo dát dohromady chybějící mapy již v roce 2010 po zemětřesení na Haiti. „Tehdy se bleskově mobilizovala komunita lidí, kteří mapovali po katastrofě. Během zhruba dvou týdnů byla perfektní mapa,“ podotkl digitální stratég Lékařů bez hranic Jan Böhm.

Doplnit svůj kus mapy může kdokoli. V Praze se každé poslední úterý v měsíci koná workshop, na kterém odborníci ukáží lidem, jak na to. Od listopadu se připojí i Brno a Olomouc.