S dalajlámou jen soukromě. Padla dohoda? Ministři se neshodnou

S dalajlámou jen soukromě. Padla dohoda ministrů? (zdroj: ČT24)

Vláda – včetně ministra Daniela Hermana – jasně věděla o podmínkách česko-čínské dohody, řekl ministr vnitra Milan Chovanec v Otázkách Václava Moravce. Kauza posledních dní by podle něj nemusela vzniknout, pokud by se Herman sešel s dalajlamou neoficiálně. Vláda se prý kvůli partnerství s Čínou už před dvěma roky dohodla, že styky s duchovním vůdcem Tibetu musí být na soukromé úrovni. Ministr Herman ale v reakci svůj osobní slib popřel. Závaznou dohodu zpochybnili i někteří současní či bývalí členové vlády.

Ministr Herman tak podle Chovance vědomě porušil vládní dohodu. „Já nechci, abychom byli nějakou provincií Číny… Ale pokud jsme se s nimi v psaném textu zavázali k nějaké dohodě, pak ji musíme dodržovat,“ prohlásil ministr Chovanec.

Už před dvěma lety prý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek během přípravy česko-čínské dohody o partnerství přišel s „džentlmenskou dohodou“ o setkávání s dalajlamou pouze soukromě. K tomu podle Chovance přistoupili na schůzi vlády všichni její členové.

Chovanec v OVM: Dohody platí. Herman měl přijmout dalajlamu neoficiálně (zdroj: ČT24)

„Pan Zaorálek přišel na vládu a řekl: ‚Máme li pokračovat ve vztazích s Čínou, je nezbytně nutné, aby kontakty s dalajlámou byly dané na neoficiální bázi',“ popsal v OVM Chovanec. „Všichni z vlády včetně pana Hermana věděli, že kdokoliv se chce setkat s dalajlamou, tak samozřejmě může soukromě, jako to udělal pan kolega Bělobrádek.. jakkoliv, kolikrát chce, ale soukromě,“ dodal šéf rezortu vnitra.

Dva roky ta dohoda platila. Už tehdy pan Herman říkal: ,Ano, já se chci s dalajlamou potkávat, ale respektuji, že to bude neoficiálně…‘ Porušil tak dva roky starou dohodu.
Milan Chovanec

Velmi podobně mluvil v pořadu Partie televize Prima právě Zaorálek. „Šlo o hledání řešení v situaci, kdy Česká republika přestala držet slovo. Pan Herman… si tady prostě dovolil něco, co bylo zborcením toho, co se dohodlo,“ uvedl Zaorálek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Když Zaorálek v květnu 2014 přijel z klíčové pracovní návštěvy Pekingu, mluvil o územní celistvosti Číny jakožto nutné podmínce, kterou si Čína kladla. „Česká strana respektuje suverenitu a územní celistvost Čínské lidové republiky, je si plně vědoma důležitosti a citlivosti otázky Tibetu, znovu potvrdila dodržování své politiky jedné Číny i to, že Tibet je neoddělitelnou součástí čínského území. Česká republika v této souvislosti nepodporuje samostatnost Tibetu v jakékoliv formě,“ píše se v tehdejším společném prohlášení ČR a Číny.

Herman: Od začátku jsem byl proti. Odmítám takový diktát

Podle nedělních slov Zaorálka byl nynější Hermanův krok brán jako „politická provokace“ a ohrožoval dohodu o strategickém partnerství mezi oběma zeměmi. „To je nedodržení slova vůči mně, nejenom vůči Číně,“ uvedl k Hermanovu rozhodnutí Zaorálek.

Pan Herman… si tady prostě dovolil něco, co bylo zborcením toho, co se dohodlo.
Lubomír Zaorálek

  Reakci samotného Hermana získala ČTK. Ministr popřel slib, že se s dalajlamou nesejde oficiálně. „Nepřipustím, aby mi kdokoli diktoval, s kým a kde se mám setkávat,“ řekl. Už dříve se nechal slyšet, že pokud se ústavní činitelé v prohlášení musí vymezit proti jeho setkání s dalajlamou, pak partnerství s Čínou stojí na hliněných nohou.

Naopak, když taková diskuse byla, tak jsem jednoznačně tento požadavek odmítl s tím, že je v rozporu s mým svědomím.
Daniel Herman

Nynější eurokomisařka a bývalá ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) v této souvislosti uvedla, že Herman už před dvěma lety, kdy byla ještě ministryní, na jednání vlády jako jediný z jejích členů řekl, že mu nebude nikdo zakazovat, aby se sešel například dalajlamou. „Prostě dal vědět, že se tím necítí vázán a že to pro něj je nepřijatelné,“ řekla Jourová.

Závaznou dohodu vlády o zákazu setkávat se s dalajlámou oficiálně zpochybnil i ministr obrany Martin Stropnický.  „Na explicitní dohodu před dvěma lety si nevzpomínám, na debatu na toto téma ano,“ uvedl.

Prohlášení k Číně, které po setkání dalajlamy s ministrem kultury, místopředsedou Poslanecké sněmovny a dalšími politiky podepsali prezident, premiér a šéfové obou parlamentních komor, se stalo jedním z hlavních politických témat druhé poloviny října. Klub senátorů za Starosty a nezávislé by se jím chtěl zabývat i nadále – na mimořádné schůzi horní komory.

Dopis podepsaný nejvyššími ústavními činiteli v čele s prezidentem republiky Milošem Zemanem zveřejnila jeho kancelář bezprostředně poté, co se na ministerstvu kultury setkal tibetský dalajlama s ministrem Danielem Hermanem, místopředsedou Poslanecké sněmovny Janem Bartoškem (oba KDU-ČSL) a dalšími politiky.

Celá kauza se poté stočila k problému (ne)udělení státního vyznamenání příbuznému Hermana, pamětníku holocaustu Jiřímu Bradymu. V pátek mu tleskalo zaplněné Staroměstské náměstí, kde převzal ocenění od Palackého univerzity v Olomouci.

Prezident Miloš Zeman údajně Hermanovi řekl, že Bradyho ze seznamu oceněných škrtne, pokud se ministr sejde s dalajlamou. Herman se s tibetským duchovním vůdcem setkal a Bradyho jméno se na seznamu oceněných neobjevilo. Hrad ale souvislost popírá.

Jiří Brady dostal na Staroměstském náměstí ocenění od olomoucké Univerzity Palackého (zdroj: ČT24)

Chovanec: Spolupracovníci prezidenta přispěli k hojné účasti na náměstí

Blízcí spolupracovníci prezidenta a jejich vystupování je podle Chovance jedním z důvodů, proč se pražské Staroměstské náměstí zaplnilo – podle odhadů policie v počtu 15 tisíc lidí. Ministr vnitra doufá, že k některým problémům se Hrad dodatečně vyjádří.

Brady a jeho rodina uvedli, že je ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt o vyznamenání telefonicky informoval, nakonec ale Brady vyznamenání nedostal. Forejt poté na tiskové konferenci odmítl říct, zda Bradymu volal.

Zdůvodnil to tím, že se žádným způsobem nemůže před 28. říjnem vyjadřovat k seznamu lidí, kteří vyznamenání obdrží. „Doufám, že Pražský hrad se k některým bílým místům vyjádří, pan Forejt to sliboval na té tiskové konferenci (mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka),“ doplnil Chovanec.

Oni (Jindřich Forejt, Jiří Ovčáček) jsou trochu viníky toho, že lidé na Staroměstské náměstí přišli v tak hojném počtu.
Milan Chovanec