Třetina řidičů je lhostejná k zimnímu přezutí

Zprávy: Někteří řidiči otálejí s výměnou pneumatik (zdroj: ČT24)

Dvě pětiny řidičů v České republice přezouvají pneumatiky s dostatečným předstihem. Naproti tomu třetina jich povinnost mít od 1. listopadu zimní gumy neřeší a mění je až s příchodem nepříznivého počasí. Vyplývá to z průzkumu společnosti WV Financial Services. Zimní pneumatiky už musí řidiči na kolech svého vozu mít od listopadu v případě, že počasí zhorší povrch silnice, nebo se to dá očekávat.

Od 1. listopadu platí povinnost mít zimní pneumatiky na vozidle. Zároveň musí být splněna podmínka zhoršeného stavu komunikací v důsledku počasí, třeba pokrytí souvislou vrstvou sněhu, ledu nebo námrazy. Stačí i situace, kdy se dá zhoršený stav silnice očekávat, nebo vjede auto na úsek označený značkou zimní výbava.

Při dopravní kontrole hrozí v případě nesplnění podmínek řidičům sankce. Nově ale také riskují, že při dopravní nehodě jim pojišťovna nemusí škodu uhradit.

Podle majitelů pneuservisů nechává řada lidí výměnu na poslední chvíli, intuitivně se řídí pocitem nepotřebnosti, dokud teploty nespadnou pod bod mrazu. Oslovený pneuservis v Ostravě-Třebovicích má v současnosti čekací dobu čtyři dny od objednání. Výměna pneumatik trvá okolo půl hodiny a zákazník tu zaplatí zhruba 600 korun.

Pneuservisy už v současnosti také běžně nabízejí možnost uskladnit právě vyměněné gumy, aby si je řidič sám nemusel odvážet a s příchodem jara znovu přivážet k opětovné výměně.