Kramářova vila nebo Senát. Lidem se o státním svátku otevřely jindy nepřístupné budovy

U příležitosti státního svátku se lidem tradičně otevírají budovy Poslanecké sněmovny a Senátu. Kromě prostor obou komor parlamentu si mohou zájemci v Praze prohlédnout také Kramářovu vilu, ministerstvo průmyslu a obchodu a sídlo magistrátu.

Veřejnost se dostane do historických prostor sněmovny a Senátu, zpřístupněny jsou i reprezentační prostory či jednací sály, kde se schvalují zákony. Lidé si navíc mohou budovy parlamentu projít s průvodcem.

Sněmovna nabízí komentovanou prohlídku reprezentačních sálů, hlavní jednací síně, zasedacích místností a kanceláří některých výborů. Během hodiny se návštěvníci dozví něco o historii budov, jejich současném využití či architektonických zajímavostech.

Senát zase otevírá Valdštejnský palác, který byl postaven na počátku sedmnáctého století. Průvodci odhalí návštěvníkům třeba různé zajímavosti ze života prvního majitele paláce vévody Albrechta z Valdštejna.

Hlavní sál Valdštejnského paláce
Zdroj: Nakladatelství Karolinum/Martin Micka

Nahlédnout mohou lidé i do kanceláře místopředsedů nebo přijímacího salonku předsedy Senátu. K vidění je také výstava k dvacátému výročí ustavení Senátu.

I prohlídku interiérů a zahrady Kramářovy vily, která slouží jako rezidence českých premiérů, provází odborný výklad. Návštěvníky seznámí s historií a současností budovy i s životem jejích prvních majitelů, kterými byli československý premiér Karel Kramář a jeho manželka Naděžda. 

Kromě premiérské rezidence se veřejnosti otevírá i sídlo ministerstva průmyslu a obchodu v ulici Na Františku. Rozlehlá budova s prosklenou kopulí byla postavena v letech 1928 až 1934 podle návrhu architekta Josefa Fanty.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Návštěvníci se mohou těšit nejen na prohlídku reprezentativních prostor budovy, ale i zajímavé cyklistické sbírky Národního technického muzea, které mapují historický vývoj jízdních kol,“ slibuje ministerstvo. Vystaveny budou kostitřasy, vysoká kola a raritní tříkolky pro dospělé.

V Praze je o státním svátku veřejnosti přístupná i rezidence primátora a Nová radnice na Mariánském náměstí.