Heger: VZP mohla kvůli IZIPu vzniknout škoda přes 450 milionů

Praha - Probíhající ministerská prověrka ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) možná skončí trestním oznámením. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) existuje důvodné podezření ze spáchání trestných činů při nakládání s veřejnými prostředky s celkovou škodou přesahující 450 milionů korun. Ministerstvo už proto celou věc předalo Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Heger o všem informoval i premiéra Petra Nečase (ODS) a vicepremiérku Karolínu Peake (LIDEM).

Ministerstvo ve VZP provádí kontrolu, která má prověřit hospodaření s veřejnými prostředky. Primárně se resort zaměřil právě na smluvní vztahy mezi pojišťovnou a společností IZIP. „Dosavadní nálezy jsou natolik závažné, že je důvodné podezření ze spáchání trestných činů při nakládání s veřejnými prostředky s celkovou škodou přesahující 450 milionů korun,“ uvedl Heger na tiskové konferenci s tím, že je vše nyní na orgánech činných v trestním řízení.

Prohlášení společnosti IZIP

„Ministr zdravotnictví se cíleně snaží zlikvidovat společnost IZIP a ovlivnit tak dění ve zdravotnickém sektoru… Společnost IZIP si není vědoma žádných pochybení.“

Kontrola VZP stále pokračuje. „Pokud by vyšly najevo skutečnosti, které by vzbuzovaly podezření ze spáchání dalších trestných činů, budeme o tom opětovně informovat orgány činné v trestním řízení,“ dodal Heger. Šéf sněmovního zdravotního výboru a člen správní rady za ODS Boris Šťastný Hegerův postup podpořil. Je přesvědčen, že Heger má pro něj pádné důvody a co nejdřív je správní radě sdělí.

Podle Michala Sojky, člena správní rady VZP nominovaného za ČSSD, ale ministerstvo možná porušilo zákon. „Nejsem právník, nicméně existuje zákon o kontrole, ta stále probíhá a nikdo nebyl informován. Ptáte-li se proč, je to otázka politického boje,“ řekl ČT. Na ředitele VZP prý chce Heger shodit vinu za svůj postoj k IZIPu, když souhlasil, aby VZP nakoupila další akcie společnosti, a poté na jeho pokyn správní rada rozhodla, že smlouvy s IZIPem vypoví. „Ministerstvo nás dostalo na pokraj arbitráže, najednou se bere jako překvapení, že IZIP byl nevýhodný,“ uvedl Sojka.

Minulý týden přiznala správní rada pojišťovny řediteli Pavlu Horákovi skoro 800tisícovou odměnu za dobré hospodaření. Průběžné výsledky kontroly, která má dokazovat opak, ale nemá nikdo z VZP k dispozici. „Dnešní vystoupení pana ministra považujeme zejména ve smyslu mediálním za nestandardní. S průběžnými výsledky kontroly VZP seznámena nebyla. Nevíme, jaké informace postoupilo ministerstvo státnímu zastupitelství, a tak nemůžeme věc více komentovat,“ uvedl mluvčí VZP Jiří Rod. 

Společností IZIP protekly za posledních deset let až 2 miliardy korun. Peníze dostávala za vývoj a provoz elektronických zdravotních knížek. Právě kvůli podezření z úniku peněz vypověděla VZP po zásahu ministra letos firmě IZIP smlouvy.