Hospoda a hospoda. Některé jdou protikuřáckým zákazům naproti, jiné čekají na zákon

UDÁLOSTI: Řada restaurací již je k nekuřákům vstřícná (zdroj: ČT24)

Sněmovna znovu projednává protikuřácký zákon. Zda začne platit, ještě nerozhodli a jak změní české hospody, bude jasné až po jeho případném schválení. Jisté však je, že výrazně dopadne jen na část podniků. Modernizací, která přinesla větší vstřícnost i směrem k nekuřákům, už dobrovolně prošla řada z nich.

Centrum Prahy – dnem i nocí, za mlhy i deště, za letních veder i za zimních plískanic tudy proudí davy turistů. Některé restaurace rychle mění názvy, majitele i svoji tvář, ale některé se stále snaží odolat – a daří se jim to.

Úspěšná je v tomto ohledu pivnice U Černého vola. I když je odtud Pražský hrad, co by kamenem dohodil a přímo pár kroků odtud je Loreta, uchovává si podnik neměnnou atmosféru. „Pořád držíme stejný standard – tak, jako to bývalo. Nic se tady nemění, zařízení je stejné,“ podotkl provozovatel pivnice Martin Benda. Nad dvěma rumy místo odpolední svačiny se tu nikdo nepohoršuje, a když se někdo u stolu zeptá na internetové připojení, obsluha mu doporučí, aby si raději zkusil povídat s ostatními.

Připojení k Internetu přesto bude i Černý vůl potřebovat. Již koncem října se v podniku objevila registrační pokladna, ačkoli provozovatel zdůrazňuje: „Zatim si toho ještě moc nevšímám, to bude až od prosince!“

Další změny by mohl přinést protikuřácký zákon, který se znovu vrátil do Poslanecké sněmovny, a pokud tentokrát projde, dopadne plošně na všechny restaurace.

Jen malou změnu přinese pro restauraci U Medvídků. Ta neuchovává neměnnou tvář po desítky let. Hospoda stará přes 500 let jde s dobou, a tak pouští do svého nitra nové technologie (wi-fi pro hosty) i receptury. Provozovatel Medvídků Jan Göttel míní, že je to nutné. „Lidé mají méně času pít pivo – hlavně v pracovní době – jak tady bylo běžné. Také se hodně mění kuchyně. Ačkoliv jsme zaměřeni na českou kuchyni, je tam velký odklon od těžkých jídel,“ poukázal.

Mění se i způsob obsluhy. S registračními pokladami mohou hosté i číšníci zapomenout na hromadné roznášení piv. „Už to nemůže být jako dříve, kdy vzal číšník deset piv do ruky, prošel s nimi celou restauraci, shazoval je po stolech a dělal čárky. Teď musí mít každý na svém stole účet,“ upozornil provozovatel restaurace. 

Jen málo změní U Medvídků i protikuřácký zákon. I tomuto trendu se stará hospoda přizpůsobila předem. Dříve se kouřilo všude až na malý salonek. Dnes je to přesně naopak. 

Podobně jako historická pražská restaurace, která je na trase od Národní třídy na Betlémské náměstí, se již proměnila i řada podniků v menších městech. Hlavně protikuřáckému zákonu jdou naproti především proto, že si to přejí zákazníci. V nekuřácký café bar se proměnila například jedna z nejproblémovějších heren ve Vysokém Mýtě. Dříve stály všude v podniku automaty a točilo se pivo. Nyní je nahradily stolky a gauč. Kouř z cigaret vyčichl a přicházejí hlavně rodiny s dětmi.

Protikuřácký zákon by mohl tímto směrem postrčit i ty podniky, které si zatím zakázat kouření netroufají nebo nechtějí. V Poslanecké sněmovně je již podruhé. Zamítnutí předchozího návrhu vyvolalo koaliční roztržku, nyní ale vládní strany dávají najevo, že opakování jarní blamáže již nepřipustí. Zákon má za sebou druhé čtení, ke schvalování se poslanci dostanou nejdříve v listopadu.

Vydáno pod