NKÚ dostane další příležitost dohlížet na kraje i obce, vláda podá návrh znovu

I když senátoři odmítli rozšířit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu, vláda příslušné návrhy ústavní novely a prováděcího zákona poslala do parlamentu znovu. Prováděcí zákon ovšem ministři schválili v pozměněné podobě. Kontroly by se podle nové verze neměly týkat obcí do deseti tisíc obyvatel.

Nejvyšší kontrolní úřad zatím dohlíží pouze na hospodaření se státním majetkem a na plnění státního rozpočtu. Vláda se však snaží dostat pod dohled NKÚ veškeré hospodaření s veřejnými penězi a majetkem právnických osob s majetkovou účastí státu nebo územních samosprávných celků, tedy obcí a krajů.

„Cílem je – v souladu s koaliční smlouvou – aby byla zajištěna co největší transparentnost nakládání s veřejnými prostředky, což by NKÚ měl zajistit,“ uvedl předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD).

Původní návrh na rozšíření působnosti NKÚ sice vláda protlačila Poslaneckou sněmovnou, v Senátu ale potřebnou třípětinovou ústavní většinu nesehnala. Senátoři se obávali, že by změny vedly k neúměrnému zatížení zejména menších obcí a dalšímu bujení kontrol. Protože v případě ústavních zákonů nemohou poslanci přehlasovat senátní veto, působnost NKÚ se nezměnila. 

K přijetí změn je však třeba ještě jeden zákon, který by měl podle požadavku zákonodárců omezit duplicitní kontroly. Předpisem o řízení a kontrole veřejných financí se Legislativní rada vlády zabývala ve čtvrtek, jeho projednávání přerušila. Ministerstvo financí jej má dopracovat do 7. listopadu a předložit vládě.