Dlouhodobé ošetřovné má pomoct příbuzným vážně nemocných. Koalici ale rozděluje

Zavedení nové dávky by stát vyšlo asi na dvě miliardy (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce navrhuje zavedení nové dávky – tzv. dlouhodobé ošetřovné. Podpořit by měla lidi, kteří se starají o vážně nemocné příbuzné. Dávku by pečující mohli dostávat až tři měsíce, během kterých by je zaměstnavatel nesměl propustit. V názoru na návrh se koalice rozchází, podporu by ale mohl získat u opozice.

Dlouhodobé ošetřovné by blízcí nemocných mohli pobírat až 90 dnů. Během nich by jim jejich zaměstnavatel nemohl dát výpověď a pečující by měli nárok na 60 procent denního vyměřovacího základu. Zavedení nové dávky by podle odhadu stálo státní rozpočet zhruba dvě miliardy korun.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) uvedla, že pečující by peníze čerpal ze svého nemocenského pojištění. To znamená, že člověk, který nepracuje a nemá pojištění, by ošetřovné čerpat nemohl.

Lidovci a opozice návrh podporují, ANO zůstává proti

Novela je v současnosti v připomínkovém řízení a vláda by ji měla projednat do konce roku. Zatímco lidovci návrh ministerstva práce podporují, hnutí ANO 2011 se příliš nezamlouvá.

„Myslím, že je poměrně velký problém svěřit nemocného nekvalifikovanému člověku, aby se o něj staral,“ řekla místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru a členka ANO Radka Maxová. Podle ní by bylo lepší zrychlit proces přiznání příspěvků na péči.

Podporu by mohl návrh získat u opozice. „Péče o dlouhodobě nemocné a o seniory by měla být v rukách rodiny. Proto bych tuto věc brala jako jednu z priorit,“ řekla Markéta Adamová z TOP 09.

Komunistka Hana Aulická Jírovcová zdůraznila, že musí proběhnout diskuse i se zaměstnavateli. Právě firmy záměru ministerstva příliš nakloněné nejsou.