Spor ministerstev. Mají mít státní podniky náhrady za omezené hospodaření v chráněných oblastech?

Spor o náhrady za omezené hospodaření v chráněných oblastech (zdroj: ČT24)

Poslanci chtějí zamítnout vládní novelu, která ruší náhrady státním podnikům hospodařícím v chráněných oblastech, tedy na rozdíl od běžných lesů s určitým omezením. Od státu můžou požadovat až 350 milionů ročně. Podle ministerstva životního prostředí je to přelévání peněz - resort zemědělství se naopak firem zastává.

Státní lesy uvádí, že nějakým způsobem omezené hospodaření mají na 45 procentech svých ploch. Týká se to například i šumavského Boubína. Za to, že ve zdejším pralese nekácí, dostává podnik dva a půl milionu ročně.

Podle resortu životního prostředí se jedná o nesmysl. „Je logické, že stát by vůči státu svoje nároky vlastně uplatňovat neměl,“ tvrdí ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Ministerstvo zemědělství ani Lesy České republiky s návrhem z pera MŽP nesouhlasí. Tvrdí, že bez kompenzací by byly oproti ostatním hráčům na trhu v nevýhodě.

„Máme obavu, že to je jenom začátek procesu, kdy najednou třeba za pár let může přijít aktivita a řekne se, že se nebude tato újma proplácet ani těm ostatním vlastníkům,“ míní ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Proti vládní novele jsou opoziční poslanci

„V případě, že stát stanoví nějaká omezení, tak je zbytečné převádět peníze ze státu na stát,“ zdůrazňuje poslanec František Laudát z TOP 09. „Ministerstvo životního prostředí nechce vydávat tyto peníze někam jinam, ale dál by chtělo omezovat. A to si myslím, že není v pořádku,“ dodává poslanec Petr Bendl z ODS.

Kromě státních lesů by o kompenzace přišly i ty vojenské. Soukromí vlastníci mohou s náhradami počítat i nadále.

Vydáno pod