Rizikové skupiny chřipku stále podceňují. Proočkovaná je jen čtvrtina

Ideální doba pro ty, kteří se chtějí vyvarovat bolesti v krku či kloubech, teplot, únavy a dalších projevů chřipky. V Česku pozvolna nastupuje období zvýšeného výskytu – nyní je podle expertů nejlepší čas pro očkování. Myslet by na to měly hlavně citlivé skupiny, například starší lidé nebo astmatici. Právě v těchto skupinách je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) proočkovanost stále nízká.

Každoročně na komplikace spojené s chřipkou zemřou až dva tisíce lidí a mezi nejohroženější skupiny patří chronicky nemocní a senioři nad 65 let. Těm hrozí vážné komplikace až čtyřikrát častěji. Pomohlo by jim očkování, ale proočkovanost u těchto skupin obyvatel je pouze 25 procent.

„Jsou to zejména chroničtí pacienti nad 65 věku, astmatici a diabetici,“ uvádí Martina Havlíčková z Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění. Důvody jsou jednoduché – právě u těchto lidí je imunita obecně slabší a chřipka navíc může výrazně postihnout konkrétní orgány jako srdce či plíce.

Podle Havlíčkové propuká chřipková epidemie naplno zhruba na přelomu roku. „Je nutné počítat, že čím dříve jsme naočkováni, tím účinnější vakcína pravděpodobně bude,“ zmínila. Další podrobnosti i nebezpečí pro rizikové skupiny úřad zveřejní na dopolední tiskové konferenci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Naposledy se chřipka podle Havlíčkové pandemicky šířila v roce 2009. Šíření chřipky podle ní nesouvisí s tím, jaký je celkový průběh zimy. „Počasí s tím nesouvisí tak silně, jak se domníváme, šíření je celkově vázáno na chladné období v roce. Ať už je zima mírná nebo tuhá, tak ta epidemie si obvykle najde svoji cestu,“ poznamenala Havlíčková.

Celkové počty očkovaných v Česku se dlouhodobě pohybují kolem pěti či šesti procent. V Německu se každý rok očkuje čtvrtina obyvatel, v USA téměř polovina.

  • Na chřipku zemřelo v Česku v sezoně od loňského září do letošního května 84 lidí.
  • Převážná většina komplikovaných pacientů měla některé ze základních chronických onemocnění, vesměs tito nemocní nebyli proti chřipce očkováni.
  • Pacienti byli ve věku od pěti měsíců do 95 let. Ve 239 případech byla při léčbě podána antivirotika.

Proti chřipce se lze chránit očkováním, a to co nejdříve, jakmile je v daném roce k dispozici. Tvorba protilátek v organismu trvá až dva týdny. Vzhledem k tomu, že virus chřipky se může každým rokem měnit, doporučuje se každoroční očkování. Složení vakcíny se každý rok mění v souladu s chřipkovými kmeny, které se pro danou sezonu předpokládají.

Vakcína obsahuje usmrcené (inaktivované) formy viru, které nemohou způsobit chřipku, ale aktivují imunitní systém pro boj s živým virem chřipky. Po očkování si vaše tělo vyrobí protilátky proti viru chřipky. Při následném setkání s živým chřipkovým virem spustí imunitní systém rychlou obrannou reakci, která virus zneškodní.