Trvalé bydliště na radnici bude v občance, schválili poslanci

Lidé zřejmě budou mít od příštího roku vyznačen v občanských průkazech údaj, že mají trvalé bydliště na obecních úřadech. Předpokládá to novela zákona o evidenci obyvatel, kterou schválila zrychleně už v úvodním kole sněmovna. Předloha, která nyní zamíří k posouzení do Senátu, také ponechá trvalé bydliště mezi povinnými informacemi v průkazu. Podle nynější úpravy by si obyvatelé mohli od ledna vybrat, zda jej v průkazu chtějí mít, nebo ne.

Ministerstvo vnitra chce novým údajem v občanském průkazu identifikovat lidi, kteří mají trvalé bydliště na adrese, kde sídlí radnice. Tento údaj by měl být také zanesen v informačním systému evidence obyvatel, v základním registru obyvatel a v informačních systémech cizinců.

Problém je podle úřadů v tom, že bydliště na radnicích často mívají lidé, již se skrývají před dluhy nebo s nimi pronajímatel nechce uzavřít nájemní smlouvu. Existují i případy, kdy na radnici „bydlí“ bohatí podnikatelé.

„Ponechání zápisu údaje o trvalém pobytu do občanského průkazu a uvedení označení adresy úřadu na občanském průkazu je navrhováno zejména z důvodu identifikace občana v soukromoprávních vztazích,“ stojí v důvodové zprávě.

Loni bylo na úřadech přihlášeno 381 tisíc občanů. Vnitro přitom upozorňuje, že v Česku je kolem 70 tisíc bezdomovců. Bydliště na radnicích má podle dřívějších informací také kolem dvou tisíc dětí. Jejich rodiče to dělají například kvůli tomu, aby získali místo ve školce nebo škole.

Naposledy začal platit nový zákon týkající se evidence obyvatel v letošním roce. Dostalo se do něj ustanovení, díky němuž se může použít fikce doručení. Znamená to, že nějaké psaní je považované za doručené, přestože si jej, například i na adrese obecního úřadu, nikdo nevyzvedl.

Poslanci podpořili i občanky s čipem

Sněmovna také v úvodním kole podpořila novelu zákona o občanských průkazech, která předpokládá plošné zavedení občanských průkazů s elektronickým kontaktním čipem. Nyní se tento typ průkazu vydává za pět set korun, nově bude stejně jako nynější obyčejné doklady zdarma. Předlohu, jež má být účinná od přespříštího roku, nyní posoudí výbor pro veřejnou správu.

Průkazy s elektronickým čipem by měly lidem umožnit přihlášení do různých systémů státní správy a vyřizování některých záležitostí bez návštěvy úřadu. Měly by být podle představ ministerstva vnitra povinným dokladem a kromě prokazování totožnosti osobně by měly být i prostředkem pro elektronickou identifikaci.

Každý čip občanského průkazu bude mít podle záměru takzvaný autentizační certifikát, který bude sloužit ke vzdálené identifikaci občana vůči portálům veřejné správy. Lidé by mohli dokumenty podávat přímo z domova a nemuseli by na úřad. Dalším z cílů nových občanských průkazů je poskytnout držitelům elektronický podpis.