Kdo může za českou ostudu na pohřbu Kováče? Hrad a dispečeři si přehazují vinu

Česká delegace přijela na pohřeb slovenského exprezidenta pozdě (zdroj: ČT24)

Za ostudu označil prezident Miloš Zeman pozdní příjezd české delegace na pohřeb slovenského exprezidenta Michala Kováče. Prezident v rozhovoru pro Českou televizi za jediného viníka označil Řízení letového provozu. Jenže vedení státní firmy jakoukoliv chybu odmítá. Česká delegace přijela na pohřeb pozdě a rakvi se musela poklonit až na nádvoří.

Prezidentská kancelář říká, že po dohodě se slovenskou stranou naplánovala přílet do Bratislavy na 11:15. A na bratislavském hradě chtěla být v 11:35. Jenže do slovenské metropole přiletěla pozdě.

„Já jsem přijel na letiště na minutu přesně, jak mi bylo protokolem určeno. (…) Protože já jsem tam byl přesně, tak jediný, kdo může za zpoždění, je logicky Správa letového provozu,“ tvrdí prezident.

Letoví dispečeři ovšem vinu odmítají, podle Řízení letového provozu navedli prezidentské letadlo na dráhu rychleji, než bylo v plánu. A zdrželi kvůli němu několik příletů i odletů. „Všechny hlasové záznamy a radarová zobrazení, které tyto skutečnosti prokazují, předáváme ministerstvu dopravy,“ uvedl mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

Původní verze Hradu: Špatné počasí

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček původně tvrdil, že za zpožděním české delegace stálo špatné počasí. Když pak tuto verzi vyvrátily bratislavské letiště i Řízení letového provozu, přišel mluvčí s jinou verzí: prý jsou na vině právě dispečeři.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Podle informací, které zatím máme, dalo Řízení letového provozu přednost jinému letu. Prezidentský let tak musel čekat na odletové dráze,“ řekl Ovčáček v pátek Radiožurnálu. Podle dispečerů už by bylo ale příliš nebezpečné zakázat letounu dosednutí uprostřed manévru.

Celou věc bude řešit prezident s ministrem dopravy Danem Ťokem, který se má zúčastnit v sobotu plánované schůzky v Lánech k dopravním tématům. „Pan ministr tu věc prověří a podrobnou informaci předá panu prezidentovi na schůzce, která byla dlouhodobě plánována,“ dodal mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Podle plánu měla delegace na Bratislavský hrad ve čtvrtek dorazit v 11:35, přijela ale později. Pořadatelé už proto Zemana a jeho předchůdce Václava Klause nepustili do sálu, kde pozvaní kondolovali vdově, protože podle protokolu jako poslední mohl k rakvi přistoupit slovenský prezident. Ten tak učinil krátce po 11:30. Jenže z toho zároveň vyplývá, že by česká delegace pohřeb nestihla ani podle původních plánů, kdyby k žádnému zdržení letadla nedošlo.