Gazdík: Výsledek voleb dává naději na změnu politiky odspodu

Gazdík: Česká politika se začíná měnit odspodu (zdroj: ČT24)

Politika nejde změnit ze dne na den, nějaký čas to trvá. Letošní podzimní krajské a senátní volby ale ukázaly, že se politika může změnit odspodu, tedy díky pracovitým komunálním politikům. Myslí si to předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík, který byl hostem pořadu Interview ČT24. Bez toho, aniž by do politiky vstupovali úspěšní a slušní lidé, nelze podle Gazdíka očekávat zlepšení politického prostředí v Česku.

„V těchto volbách se z mého pohledu poprvé stalo - a dává to naději - že se politika může změnit odspodu. Zatím tady fungovaly různé marketingové projekty, velké politické strany, které měly svoje problémy, ale letos poprvé výrazněji uspělo komunální hnutí - hnutí politiků, kteří jsou úspěšní ve svých obcích, kteří jsou dobrými správci svých obcí,“ myslí si Gazdík.

Uspěli podle něj také lidé, kteří již ukázali, že něco umí a jsou ochotni ve svém volném čase zdarma něco udělat pro druhé. „Ti lidi se dostali na vyšší úroveň - na krajskou úroveň, nebo dokonce mnozí z nich do Senátu, který je plný takových politiků - nejenom našich, i z jiných stran. A já to vidím jako naději pro českou politiku, že se skutečně může obrodit a změnit,“ dodal.

Česká politika se podle Gazdíka nachází v začarovaném kruhu. „My všichni nadáváme na to, že politika je hrozná, 'já bych do ní nikdy nešel, vždyť tam je to hrozné, tam jsou hrozní lidé', jenomže čím méně těch slušných lidí, těch úspěšných lidí a těch altruistických lidí bude do té politiky vstupovat, tak tím bude ta politika horší,“ míní předseda hnutí STAN.

Události: Povolební rozložení sil v Česku (zdroj: ČT24)