Nezáříš, zaplatíš. Policie znovu vybízí k nošení reflexních prvků

Viditelnost chodců se s blížící se zimou a kratšími dny znovu stává aktuálním tématem. Naposledy na to tragicky doplatil muž, kterého o nedělní půlnoci na Vyškovsku srazil kamion. Policisté připomínají, že povinností chodců je – kvůli vlastní bezpečnosti – být na silnicích dostatečně vidět. Při špatných podmínkách hrozí lidem bez reflexních prvků pokuta kolem dvou tisíc korun.

Jedenatřicetiletý muž šel na Vyškovsku po pravém okraji silnice, tedy ve stejném směru jako projíždějící auta, když ho srazil kamion. Podle policejní mluvčí Alice Musilové na sobě neměl žádné reflexní pásky ani jiné viditelné doplňky oblečení.

Řidič nákladního auta měl negativní zkoušku na alkohol i drogy. Okolnosti nehody nyní vyšetřují vyškovští dopravní policisté.

Od ledna do září letošního roku policie v Jihomoravském kraji eviduje třicet dopravních nehod chodců po setmění, osm z toho v místech se špatným osvětlením.

Buďte vidět, vzkazují policisté

Na špatnou viditelnost chodců upozorňují policisté dlouhodobě. Největší riziko hrozí v zimních měsících, kdy je déle tma a zhoršují se i podmínky pro řidiče. Podle policejních statistik je pravidelně nejnebezpečnějším měsícem listopad, protože často prší a dny se rychle krátí.

Od února letošního roku navíc platí novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, podle které musí chodci za snížené viditelnosti, ve tmě, šeru či mlze a při chůzi po krajnici v neosvětlených místech povinně nosit reflexní materiály. Pravidlo ale platí jen mimo obec.

Špatně viditelným chodcům hrozí bloková pokuta až dva tisíce korun, ve správním řízení v rozmezí 1500 a 2500 korun. Podle ministerstva dopravy je nošení reflexních prvků dobrou prevencí před smrtelnými nehodami.

Policie radí nosit reflexní prvky i v obci

Od loňského podzimu rozdala policie více než sto tisíc reflexních pásků, jež zvyšují viditelnost chodce až na dvě stě metrů. „Z preventivních důvodů doporučujeme lidem, aby měli na sobě reflexní prvky i v obcích, kde není dobré osvětlení. Pokud řidič chodce nevidí, nemá možnost včas zareagovat a takové nehody často končí tragicky,“ upozornil mluvčí brněnské policie Pavel Šváb.

Nejnebezpečnější jsou podle policie skupiny lidí, kteří chodí mezi vesnicemi z diskotéky. „Většinou chodí po špatné straně, jsou neosvětlení. Navíc když mají trochu připito, vůbec se nesnaží vyhýbat autům. Když je řidič potká v zatáčce, mnohdy nemá čas uhnout,“ dodal policista Pavel Ondráček.

Loni zemřelo na silnicích podle policejních statistik 131 chodců, tedy o 19 více než v roce 2013. Dlouhodobě je pak každý pátý až šestý člověk, který zemře při dopravní nehodě, chodec.

Reflexní prvky se dají pořídit v obchodech s cyklistickým vybavením nebo v papírnictví. Kompletní seznam prodejních míst zveřejnilo ministerstvo dopravy na svých stránkách, kde je mimo jiné k dispozici také aplikace, kde si mohou lidé vyzkoušet význam reflexních prvků.