VZP mění úhradu inkontinenčních pomůcek, výrobce i distributory kritizuje z předražování

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) změní od listopadu úhrady u inkontinenčních pomůcek. Chce tak výrobcům a dodavatelům znemožnit předražování tohoto zdravotnického materiálu. Změna se však nemá nijak dotknout pacientů, kteří budou mít i nadále nárok na pomůcky bez doplatku.

Spolek Incoforum, který sdružuje odborníky zabývající se problematikou inkontinence, namítá, že budou touto změnou ohroženi především ti pacienti, kteří si nemohou dovolit na inkontinenční pomůcky doplácet několik tisíc korun ročně. Podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého ale budou mít pacienti i nadále možnost získat pomůcky bez doplatku.

Zástupci sdružení Incoforum tvrdí, že podle návrhu, který VZP zveřejnila, budou muset pacienti v závislosti na stupni poruchy doplácet 800 až 5600 korun ročně, na což někteří z nich nebudou mít. Vadí jim rovněž, že s nimi pojišťovna změnu nediskutovala.

„Chtěli bychom, aby s odbornými společnostmi komunikovali a sdělili, jakým procesem se došlo k tomu, že je nutné šetřit, na čem je nutné šetřit, jak a kolik. Toto s námi vůbec nebylo diskutováno a proces nastavení budoucích úhrad je naprosto netransparentní,“ reagoval urolog a zástupce sdružení Roman Zachoval.

Brífink VZP k předražování inkontinenčních pomůcek (zdroj: ČT24)

Výdaje na inkontinenční pomůcky jsou podobné jako na ozařování

VZP argumentuje tím, že tyto pomůcky jsou často předražené a výrobci a dodavatelé nadměrně vysávají finance z veřejného zdravotnictví. „Celkové náklady na inkontinenční pomůcky činí u VZP ročně zhruba 1,5 miliardy korun. To je částka srovnatelná například s výdaji za veškeré ozařování všech pacientů s rakovinou. VZP proto připravila návrh, který má náklady na inkontinenční pomůcky snížit,“ uvedl Tichý.

Podle mluvčího však pacienti, kteří pomůcky potřebují, změnu nepocítí. „Každý bude mít nadále možnost získat je zcela bez doplatku,“ dodal mluvčí VZP. Návrh úhradového katalogu navíc podle něj bude ještě připomínkován.

Inkontinencí trpí staří i mladí

Inkontinencí, tedy nechtěným únikem moči či stolice, může podle neurologa Martina Bojara v Česku trpět asi půl milionu lidí. Mnozí z nich ale nevyhledají pomoc odborníků.

Inkontinencí trpí lidé především ve starším věku, výskyt těchto obtíží se zvyšuje po 65. roce. Závažné formy úniku moči či stolice podle Bojara má více než polovina lidí pobývajících v léčebnách pro chronicky nemocné a domovech pro seniory.

Podle Bojara se ale inkontinence vyskytuje i u mladších lidí, například při poruchách hybného systému, po úrazech páteře, zánětech nervového systému či nádorových onemocněních.