Ve vládě to po volbách vře. Babiš měl vyhrožovat rozpadem koalice

Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš neuspěl na jednání s požadavkem na okamžité svolání koaliční rady. Uskuteční se až příští týden. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) vzápětí označil pondělní jednání vlády za „výživné“. Babiš podle něj vyhrožoval rozpadem koalice. Ministr financí se ohradil tím, že ČSSD na ANO útočí kvůli proběhlé volební kampani.

Koaliční jednání mělo původně proběhnout toto pondělí. Termín byl ale už minulý týden před druhým kolem senátních voleb zrušen. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) po jednání kabinetu novinářům řekl, že večerní koaliční jednání bylo odloženo kvůli plánované schůzi bezpečnostní rady státu, ta byla ale nakonec zrušena, protože přišlo velké množství omluvenek.

„Nebral bych to jako problém principiální, ale technický,“ uvedl Bělobrádek. Volání po koaličním jednání chápe. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) připustil, že některé části pondělního zasedání vlády „byly i trošku vzrušenější“. Platí podle něj ale, že rozpory vládní partneři budou řešit na zasedání koaliční rady.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Ministr Mládek o Babišově žádosti svolat okamžité jednání koalice informoval na Twitteru. Babiš podle něj vyhrožoval rozpadem koalice. „Jo, ČSSD na nás útočí kvůli proběhlé volební kampani. Různým výrokům, které padly v rámci kampaně,“ napsal Babiš na dotaz ČTK, zda tak opravdu činil.

Mládek v pondělí jako reakci na svou prohru v druhém kole senátních voleb předal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) dopis, ve kterém dal svou funkci k dispozici. Sobotka ho ale chce mít dál ve vládní sestavě.

Šéf státní kasy i ministr průmyslu se ve vzájemných invektivách nešetří. Minulý týden Mládek popsal atmosféru zasedání vlády jako dělnou či pohodovou, protože se jednání nezúčastnil Babiš.

Předseda ANO naopak v pátek na svém facebookovém profilu označil Mládka za politického parazita a vyzval voliče, aby v senátních volbách podpořili Jaroslava Větrovského (za ANO). Mládek na Twitteru reagoval slovy, že Babiš je šíbr, který nezná slušnost, a jeho počínání je chucpe.