20 let Senátu a jeho role. Ptejte se předsedy Milana Štěcha

Senát letos slaví 20 let od svého vzniku. Stále častěji se ale objevují hlasy, že je zbytečný. Senátoři mají v popisu práce hlavně dohlížet na práci dolní komory. Poslanci se jich tak chtěli zbavit dokonce už před úplně prvními volbami. Vláda ale tehdy zrušení Senátu zabránila. Hlavním hostem pořadu Devadesátka bude od 20:00 předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). Otázky mu můžete pokládat už nyní. Ptejte se na vše, co vás o Senátu a jeho fungování zajímá.

Otázky do Hyde Parku ČT24 můžete posílat také prostřednictvím Facebooku nebo Twitteru. K tweetu připojte hashtag ‪#hpct24. Můžete také posílat videodotazy přes aplikaci iReportér.  

Senát tvoří spolu se sněmovnou základní prvek legislativního procesu. Dohlíží na práci poslanců, kterým může zákon vrátit nebo ho přímo zamítnout, sněmovně pak ale stačí nadpoloviční většina hlasů, aby zákon prosadila. Existují ovšem výjimky, kdy zákon musejí schválit obě komory.

Tou nejdůležitější je volební zákon. Také v případě ústavních zákonů je potřebný souhlas obou komor. Senát ale, na rozdíl od sněmovny, nemůže prezident rozpustit, a proto v případě parlamentních krizí zůstává jediným orgánem, který může přijímat zákonná opatření. Poprvé a zatím naposledy se tak stalo v roce 2013, kdy sněmovna předčasně ukončila své čtyřleté volební období.

Senátorů je 81, musí jim být více než 40 let a jejich mandát je šestiletý. Každé dva roky se třetina Senátu obměňuje.