Kalousek chce vědět, zda má pokračovat. Jeho TOP 09 ve volbách pohořela

Události: TOP 09, Úsvit a komunisté ve volbách prohráli (zdroj: ČT24)

TOP 09 šla poprvé od zvolení Miroslava Kalouska předsedou do voleb. Skončila nejhůře v historii. Šéf strany proto chce zjistit, zda ho krajské špičky a členové výkonného výboru stále chtějí. Oznámil to po jednání předsednictva strany, které se sešlo, aby se poradilo, proč TOP 09 v celkovém součtu skončila v krajských volbách až devátá. Kdyby strana příští rok dostala stejný podíl hlasů jako letos, vůbec by se nedostala do Poslanecké sněmovny.

I když ani za Karla Schwarzenberga nebyla TOP 09 v regionech mimo Prahu obzvláště silná, přesto znamenaly její druhé krajské volby – necelý rok poté, co se vedení strany ujal Miroslav Kalousek – dramatický propad. V celorepublikovém součtu získala pouze 3,4 procenta hlasů a její sbor krajských zastupitelů se zúžil ze 44, které měla po minulých volbách, na 12. Dalších sedm jí připadlo v rámci volebních koalic, k nimž se TOP 09 připojila.

Výsledek TOP 09 v krajských volbách
Zdroj: ČT24

O důvodu volebního neúspěchu jednalo předsednictvo TOP 09. Personální otázky sice neměly být tématem jednání, ale například člen vedení Leoš Heger před jeho zahájením dal najevo, že jednou z odpovědí na současnou krizi by mohly být personální změny. Ostatně i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dal najevo, že pokládá volební výsledek za důkaz, že strana v současné podobě potřebuje reformu. Je podle něj třeba najít způsob, jak se reformovat.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek po jednání řekl, že příští týden vyzve členy výkonného výboru, aby se vyjádřili k jeho setrvání. „Dnes někdo dokonce říkal, že se mu to ani nechce dělat, ale že to pro mě udělá, když to pokládám za důležité. A já to za důležité pokládám, protože tu zpětnou vazbu potřebuji,“ řekl Kalousek.

Kalousek však bezprostředně po volbách trval na tom, že propad není tak výrazný, jak se zdá, a TOP 09 ve skutečnosti získala stejný počet zastupitelů jako před čtyřmi lety. Tehdy totiž kandidovala spolu se STAN a část mandátů připadla jim. Nyní však přiznal, že i přes zachování počtu mandátů volby „rozhodně nelze označit za úspěch, ty volby jsme prohráli“.

První místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek míní, že jednou z příčin neúspěchu byla volební témata, jež si strana vybrala. „Otázka ochrany svobody, což byla naše doména v těchto volbách, nezaujala. Nebo to lidem, kteří s tím souhlasí a vnímají, že je to dobrá strategie, nestačí, aby přišli k volbám,“ řekl Ženíšek. Pokud chce strana uspět ve sněmovních volbách příští rok, měla by podle něj zvolit jiná témata. Že TOP 09 nedokázala „dostat k voličům jasně některé konkrétní programové priority“, přiznal i Miroslav Kalousek.

Vedení strany také zadalo analýzu, která by měla v jednotlivých krajích ukázat, proč TOP 09 neuspěla. TOP 09 nebo volební koalice, k nimž se připojila, se v sedmi krajích vůbec nedostaly do zastupitelstva. Ve zbylých regionech většinou figurují mezi nejslabšími zastupitelskými stranami.

Poražen odešel z voleb i Úsvit, Lidinský bude obhajovat funkci

TOP 09 nebyla jedinou stranou, která nebude na letošní krajské volby vzpomínat v dobrém. Výrazným neúspěchem skončily pro komunisty, kteří z pohledu počtu mandátů ztratili nejvíce ze všech, ale také pro Úsvit – Národní koalici. Parlamentní strana se krajských voleb účastnila poprvé, ale úspěch nezaznamenala. Zatímco její zakladatel Tomio Okamura s konkurenčním hnutím SPD pronikl do zastupitelstev hned v několika krajích, Úsvit neuspěl nikde.

Výsledek Úsvitu v krajských volbách
Zdroj: ČT24

O výsledcích voleb již diskutovalo vedení strany a kvůli neúspěchu bude následovat i volební konference. „Vyslyšeli jsme výzvu z nižších úrovní, abychom mohli dokonale analyzovat to, co je právě za námi,“ uvedl předseda Úsvitu Miroslav Lidinský. Konference by měla proběhnout v listopadu. Lidinský bude na konferenci obhajovat svoji funkci. „Pokud k tomu dostanu mandát, pokud mi členská základna vysloví důvěru, je potřeba bojovat dál,“ uvedl.

Ještě před konferencí se sejde širší stranické vedení, na němž budou členové „precizně analyzovat všechny faktory, které se podepsaly na volebním výsledku“. Úsvit kromě krajských voleb neuspěl ani v senátních. Nominoval dvanáct lidí, do druhého kola nepostoupil nikdo z nich.

Dolejš: Babiš vyluxoval politické spektrum

Ztráty hlásí také komunisté, přestože uspěli ve všech krajích. Strana obhajovala 182 mandátů, v zastupitelstvech ale usedne jen 86 jejích členů. Změny ve vedení strany prý nikdo nepožaduje. Víc si chtějí komunisté říct příští týden.

Výsledek KSČM v krajských volbách
Zdroj: ČT24

„Politické spektrum tak trochu vyluxoval Andrej Babiš a tudíž je otázka, jak je možné, že vládní straně se podařilo oslovit i protestní hlasy. To je pro nás výzva. Určitě na ni nebudeme reagovat plošným a primitivním antibabišismem,“ okomentoval výsledek voleb místopředseda KSČM Jiří Dolejš.