Peroutkova vnučka chce omluvu za další Zemanovy výroky

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová podala dovolání k Nejvyššímu soudu kvůli rozsudku v záležitosti autorství článku „Hitler je gentleman“. Kaslová s rozhodnutím nesouhlasí a v dovolání požaduje omluvu za další výroky prezidenta Miloše Zemana. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že tento krok očekával.

„Napadáme zamítnutí omluvy za oba dva výroky – vytí s vlky i vyjádření o tom, že Ferdinand Peroutka byl fascinován zrůdným učením,“ uvedl advokát Kaslové František Vyskočil.

Kaslová se domáhala omluvy za to, že prezident Miloš Zeman přisoudil spisovateli Ferdinandu Peroutkovi autorství článku Hitler je gentleman a výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Zatímco obvodní soud dal Kaslové na jaře za pravdu v plném rozsahu, odvolací senát se Zemana částečně zastal. Omlouvat se nemusel ani za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.

Čekali jsme to, říká Hrad

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka není dovolání Kaslové překvapením. „Byl to krok očekávatelný, počítáme s ním a je nyní na Nejvyšším soudu, aby rozhodl,“ prohlásil. Dodal zároveň, že také Pražský hrad podal dovolání. Není podle jeho slov potíží omluvu pronést, předmětem dovolání Hradu je vyřešení otázky, kdo má omluvu podepsat. „V tuto chvíli je určena Česká republika, my se domníváme, že to není vhodné řešení,“ tvrdí Zemanův mluvčí.

Omluvu za výrok ohledně autorství článku Hitler je gentleman měl Hrad zaslat Kaslové dopisem do 23. září, navíc ji měl po dobu 30 dnů vyvěsit na svých webových stránkách. Hradní kancelář se ale do stanoveného termínu neomluvila, Peroutkova vnučka proto minulý týden podala návrh na exekuci.

Vydáno pod