Kde všude zakázat kouření? Podle poslanců i v autě, které veze dítě

Na půdě sněmovního zdravotnického výboru se svedlo další kolo boje o podobu protikuřáckého zákona. Sněmovní zdravotnický výbor, který se klíčovou normou zabýval, doporučuje zakázat kouření i ve vozidlech s dětským pasažérem, pozměňovací návrh občanských demokratů na možnost zřídit v restauracích kuřárny výbor naopak nepodpořil.

Předloha zavádí zejména úplný zákaz kouření v restauracích, barech, kavárnách, vinárnách a dalších podobných zařízeních. V toleranci restaurací budou jen vodní dýmky i elektronické cigarety, i pro e-cigarety ale mají jinak platit obdobné restrikce jako pro cigarety klasické. Zákaz kouření klasických cigaret předloha rozšíří i na nekryté části zastávek hromadné dopravy a na zoologické zahrady, kde budou moci být kuřácké koutky. Kuřárny nadále budou moci být také v nákupních centrech a na letištích.

Cesta protikuřáckého zákona legislativním procesem ale rozhodně není snadná. V květnu ho poslanci zamítli, což kvůli chybějícím hlasům hnutí ANO vyvolalo koaliční roztržku. Do sněmovny se sice vrátil hned na konci června, sněmovní zdravotnický výbor k němu ale obdržel desítky pozměňovacích návrhů, se kterými se nyní snažil vypořádat.

Samo ministerstvo zdravotnictví navíc podporuje jen technické úpravy včetně změny účinnosti, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) to zdůvodňuje koaliční dohodou, podle které je závazné původní vládní znění. „Dělám to jenom proto, abych maximalizoval šanci, že zákon bude v dohledné době přijat,“ vysvětluje.

O kouření na teráskách si rozhodne provozovatel

Členové zdravotnického výboru navzdory tomu ale některé úpravy podpořili. Souhlasili se zákazem kouření ve vozidlech, pokud v nich cestují i děti, předseda výboru Rostislav Vyzula (ANO) prosadil zpřísnění kouření na restauračních zahrádkách. Zatímco vládní návrh je povoluje, podle většiny členů výboru by měl mít restauratér možnost si vybrat, zda na nich kouření umožní, nebo ne. Obdobná úprava nyní platí pro vnitřní prostory restaurací.

Možnost zřizování kuřáren bez obsluhy v restauracích neprosadil ve výboru Marek Benda (ODS). Při květnovém rozhodování o původní normě sněmovna tuto úpravu podpořila, nakonec ale právě kvůli ní – zejména v souvislosti s postojem poslanců vládního hnutí ANO – zákon jako celek neschválila. Benda ve výboru neuspěl ani s dalším obdobným návrhem. Chtěl zachovat možnost zřizování kuřáren ve sportovních halách, v kinech, v divadlech a v koncertních a výstavních síních.

Členové výboru se nepřiklonili například ani k úpravě Roma Kostřicy (TOP 09) o zákazu kouření ve věznicích. Nepřejí si vypuštění nově zaváděné povinnosti hostinských nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než nejlevnější alkoholický nápoj o stejném objemu, jak žádali Benda a také Radek Vondráček (ANO). Podle kritiků to povede jen k tomu, že kohoutkovou vodu zpoplatní i restaurace, v nichž je teď zadarmo.

Při konečném hlasování o podpoře normy jako celku se pro ni z 15 přítomných členů výboru nevyslovili jen dva, a to Benda a jeho stranický kolega Bohuslav Svoboda. Další možnost podávat návrhy úprav budou mít poslanci při druhém čtení předlohy na plénu.