Vláda chce přilákat více lékařů a sester z Ukrajiny

Do Česka by mohly od příštího roku přijít desítky lékařů a sester z Ukrajiny. Vláda připravuje projekt, který má vyřešit nedostatek zdravotníků v nemocnicích. Píše to Mladá fronta DNES. Ukrajinci by podle návrhu měli snadněji než ostatní cizinci získávat povolení k pobytu a práci. V tuzemsku chybí zhruba tisícovka lékařů a několik tisíc sester.

„Snažíme se tímto způsobem pro české zdravotnictví získat nové pracovníky. Máme zkušenost, že s těmi, kteří už k nám z Ukrajiny přišli, je v nemocnicích a u poskytovatelů zdravotnických služeb velká spokojenost,“ uvedl mluvčí ministerstva Ladislav Štícha. Proti se ale staví odbory.

Už letos v červnu se jiný projekt - tentokrát ministerstva zahraničí - rozšířil právě na zdravotní sestry a lékaře. Tento projekt byl určen na zaměstnávání vysoce kvalifikovaným odborníkům z Ukrajiny a původně byl určený pro specialisty v IT oblasti.  

obrázek
Zdroj: ČT24

Ukrajinci mají pomoci i českému průmyslu

Ukrajinci nemají pomoci jen ve zdravotnictví, Sobotkova vláda spustila koncepci, která má urychlit zaměstnávání tamních středně kvalifikovaných pracovníků i v průmyslu. Koncepce platí od srpna a ročně může do Česka přijít až pět tisíc Ukrajinců.

Projekt reagoval na stížnosti firem, podle nichž trvá vyřizování zaměstnaneckých karet pro Ukrajince příliš dlouho a mnohé podniky musí odmítat zakázky. Také proti tomuto projektu se ale staví odbory.