Nocí zní ticho. Získat povolení pro hlučné akce po 22. hodině je těžší

Události ČT: Ztížily se podmínky pro povolení hlučné akce v nočních hodinách (zdroj: ČT24)

S prvním říjnem se zpřísňují pravidla nočního klidu. Jednak hrozí vyšší sankce za rušení nočního klidu, zároveň ale radnice už nemohou udělovat výjimky veřejným akcím tak snadno jako doposud. Nově může být noční klid zkrácen jen u událostí uvedených v závazných vyhláškách, které ale drtivá většina obcí vůbec nemá.

Města a obce dosud mohly ve výjimečných případech posouvat hranici nočního klidu poměrně snadno. Žádost musela odsouhlasit rada. Nově však musí být akce zapsána v závazné vyhlášce.

Například na divadelním festivalu v Hradci Králové se ještě před pár dny lidé s hudbou v ulicích bavili i po desáté večer, teď musí město pro podobné akce připravit nové předpisy. „Velký problém by mohl být s akcemi, které vznikají spontánně a nelze předvídat, kdy se uskuteční, například nějaké sportovní vítězství,“ dodala mluvčí královéhradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková.

Překážka spontánních akcí?

Podle Svazu měst a obcí přinese změna radnicím další komplikace a administrativu. „Souvisí to se svoláváním zastupitelstev,“ řekl předseda Svazu měst a obcí František Lukl s tím, že komplikace je i se specifikací těchto akcí.

Obec tak musí vždycky posoudit, jestli například pořádání nějakého malého ohňostroje je akce, která má celoobecní význam, zmínil Ondřej Mátl z odboru veřejné správy ministerstva vnitra. Města tak mohou buď zařadit akce do vyhlášky, nebo se obejít bez ní, jako například Praha a Brno, a čas nočního klidu neměnit vůbec.

Sankce za porušení nočního klidu ale můžou narůst všude. Lidem totiž za rušení nočního klidu nově hrozí vyšší pokuta, až deset tisíc korun. V krajním případě dokonce zákaz pobytu. Obce ale mohou zvolit i jiný postih jako pouhé napomenutí.