Kauza výplaty dávek: Žalobce navrhuje pro exnáměstka Šišku šest let vězení

Státní zástupce požaduje pro bývalého prvního náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišku šestiletý trest vězení. Podle něj totiž Šiška zvýhodnil při zadávání zakázky na výplatu sociálních dávek firmu Fujitsu Technology. Šiška má také uhradit škodu za 282 milionů korun. Pro bývalého ředitele odboru na ministerstvu Miroslava Dudu pak žalobce navrhuje tříletou podmínku. Oba muži svou vinu odmítají – verdikt padne v pátek.

Podle žalobce přiřkl Šiška zakázku firmě Fujitsu bez výběrového řízení. Prý k tomu s vědomím Dudy účelově využil rámcovou smlouvu, kterou mělo ministerstvo vnitra s firmou uzavřenou od roku 2008.

„Pan obžalovaný Šiška se sám rozhodl, že to tak bude dobré. Na ministerstvu práce a sociálních věcí k tomu neproběhla žádná studie proveditelnosti nebo výhodnosti,“ kritizoval státní zástupce ve své závěrečné řeči trvající hodinu a půl. 

Matula navrhl uznat oba muže vinnými ze zneužití pravomoci, sjednání výhody a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Šiška si podle něj zaslouží šestileté odnětí svobody a měl by také nahradit škodu ve výši uvedené v obžalobě, tedy 282 milionů korun. Ministerstvo práce dokonce chce, aby mu oba obžalovaní společně zaplatili 529 milionů korun.

Pro Dudu žalobce požaduje podmíněný trest s pětiletou, tedy maximální možnou zkušební dobou. Trestní sazba v rozmezí pěti až 12 let by ale podle něj byla moc přísná. „Zohledňoval jsem i jeho přístup, postavil se k tomu víc čelem,“ podotkl Matula. Poznamenal také, že v Dudově vytíženém odboru na ministerstvu nebyli příliš kvalitní zaměstnanci. Podle Matuly by měl Duda ve zkušební době „podle svých sil“ uhradit 1,1 milionu, které po něm požaduje vnitro.

Šiška se hájí, že státu peníze ušetřil

Protikorupční policie v případu původně obvinila deset lidí včetně jednatelů několika IT firem z toho, že se nelegálně dohodli na rozdělení trhu s výplatou dávek. Před soudem však nakonec stanul jen Šiška s Dudou.

„Je pro mě obrovským překvapením, že ministerstvo práce požaduje nějakou škodu, když jsme našim jednáním prokazatelně ušetřili nemalé prostředky. (…) Po čtyřech letech je pro mě opravdu velmi těžké se srovnat se svou situací, kdy za manažerskou práci, kterou jsem odvedl pro stát, mám takovéto potíže,“ uvedl Šiška ve čtvrtek před soudem.

Jeho obhájce Tomáš Sokol se pro klienta domáhá zproštění viny, případně rovnou zastavení celého trestního stíhání. Podle něj bylo Šiškovo jednání maximálně formálním pochybením, které navíc měli odhalit ministerští právníci a které bylo pod Šiškovy rozlišovací schopnosti.

„Vše, co jsem činil, jsem činil s vědomím, že to dělám ve prospěch České republiky. Nejsem si vědom žádné újmy, kterou bych státu způsobil,“ prohlásil v závěrečné řeči Duda. Jeho právnička Alena Tomášková zdůraznila, že Duda prokazatelně nemá žádné vazby na firmu Fujitsu Technology a se Šiškou se poprvé viděl až u soudu.

Šiška čelí kvůli zakázkám na ministerstvu i dalším žalobám

Vladimír Šiška čelí v souvislosti se svým působením na ministerstvu i dalším obžalobám. Jedna se týká miliardové zakázky pro firmu IBM na kontrolu sociálních dávek. Letos v únoru byl sice Šiška spolu se znalcem Vladimírem Smejkalem zproštěn obžaloby, jak ale v září informovala ČT, tak vrchní soud případ vrátil k novému projednání.

Ve druhém případě pak Šišku Pražský městský soud už dvakrát uznal vinným z vydírání jednatele firmy OKsystem, vrchní soud však tuto věc pokaždé vrátil k dalšímu projednání.