GIBS odložila případ odposlechů v kancelářích pražské hospodářské kriminálky

Nainstalování odposlechů do kanceláří pražské hospodářské kriminálky nebylo podle Generální inspekce bezpečnostních sborů trestným činem. Uvedl to Český rozhlas Radiožurnál. Odposlechy se na jaře našly u detektivů, kteří se zabývají například kauzou Čapího hnízda nebo případem zveřejnění odměn, které pobírala Jana Nagyová jako někdejší ředitelka kabinetu premiéra Petra Nečase.

Detektivové našli ve svých kancelářích prostorové odposlechy a skrytou kameru. Inspekce teď případ odložila, nezveřejnila ale, kdo a proč odposlechy do kanceláří nainstaloval.

„K dotazovanému případu nebylo v průběhu prověřování zjištěno podezření ze spáchání trestného činu ze strany příslušníků bezpečnostního sboru a celá věc byla odložena. Žádné další podrobnosti v tuto chvíli k případu uvolněny nebyly,“ sdělila rozhlasu mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Podle ČRo se už dříve spekulovalo o tom, že zařízení nainstaloval bývalý Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který údajně podezíral pražské detektivy z vynášení informací. ÚOOZ se ale k těmto spekulacím odmítl vyjádřit.