Osud ubytovny pro rodiče nemocných dětí v Motole je stále nejistý

Nemocnice v pražském Motole řeší, co dál s tamní ubytovnou pro rodiny hospitalizovaných dětí.  V areálu ji provozuje nadační fond Klíček. Ubytovna se měla původně tento týden stěhovat, protože vedení nemocnice chce prostory využívat pro jiné účely. I po pondělím jednání ale zůstává osud zařízení nejistý.

Fond víc než dvacet let využívá několik místností pro ubytování rodičů hospitalizovaných dětí. Nemocnice s ním ale ke konci července ukončila spolupráci kvůli novému zákonu, který přísněji upravuje nakládání s veřejným majetkem. 

„My o tu aktivitu Klíčku nadále stojíme, jediné v čem nemůžeme ustoupit jsou ty prostory. Ty patří státní nemocnici. Tu nadstavbu, kterou nabízejí rodičům, tu vítáme“, uvedla mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Ani po více než dvouhodinovém jednání ale konečný verdikt nepadl.

„Pro mě osobně tam zaznívala úplně protichůdná stanoviska. Chceme vás tady, ale nechceme, abyste dělali co děláte. Vítáme vaši práci, ale je to naše rozhodnutí“, uvedla zakladatelka Klíčku Markéta Královcová.

Ubytovna nadačního fondu Klíček v Motole
Zdroj: ČT24

Klíček vybírá příspěvek padesát korun za osobu a noc. Motol má svoji ubytovnu s 63 lůžky - tam může bydlet jeden člen rodiny, který dítě doprovází. Zároveň dokončuje rekonstrukci takzvaných hotelových pokojů, o kterých se v minulosti v médiích mluvilo, že by jejich ceny byly podobné jako u hotelového ubytování v Praze.

„Ta cenová relace je taková, že platí 120 korun za noc u prvního doprovodu, druhý doprovod platí 200 korun. A protože tady máme jiný nadační fond, který spolupracuje s námi a proplácí to rodičům, když tady budou třeba rodiče oba dva, tak ve finále zaplatí na hlavu padesát korun za noc,“ přibližuje Danková. Další jednání mezi Nadačním fondem a nemocnicí by měla proběhnout v říjnu. 

Pravidla nejsou jednotná

Být jako doprovod se svým dítětem v nemocnici rodičům umožňuje zákon. U dětí do šesti let je jejich pobyt hrazen pojišťovnou, rodiče dětí starších si ho pak platí sami. Žádná další ministerská doporučení a nebo vyhlášky neexistují. Každá nemocnice si tak sama řekne, kolik rodič za pobyt s dítětem v zařízení zaplatí a kde ho ubytuje.

Události: Potíže rodičovské ubytovny v Motole (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ladislava Štichy obecně platí, že nejvyšší normou je v tomto případě zákon, který standard ubytování neupravuje. „Pokud bychom registrovali nejaké větší stížnosti, což se zatím nestalo, tak bychom se snažili ten standard nastavit minimálně u státem řízených nemocnic,“ podotýká Šticha.

Liší se tak ceny, které se nejčastěji pohybují od 120 do 500 korun za den, ale i možnosti ubytování. Například speciální společné pokoje pro rodiče a jejich předčasně narozené děti chce ještě letos otevřít zlínská porodnice. Dobrovolní dárci přispívají do sbírky. Zlín nabídne novinku jako první v republice.