Kamiony srazily na dálnicích silničáře. D5 a D1 stály několik hodin

Dálnice D1 ve směru na Ostravu byla kvůli tragické nehodě více než pět hodin uzavřená. Nákladní automobil zde narazil do vozidla údržby. Člen posádky tohoto vozu, který sbíral dopravní kužely, na místě zemřel. Střet se silničáři zastavil na zhruba čtyři a půl hodiny i dálnici D5 u Rokycan ve směru na Plzeň.

Nehoda na D5 zastavila provoz kolem poledne. Kamion na 63,5 kilometru srazil pracovníka údržby. Třiapadesátiletý muž utrpěl otevřenou zlomeninu nohy. Vrtulník ho přepravil při vědomí do fakultní nemocnice v Plzni.

Podle policejní mluvčí Martiny Korandové kamion ležel po nehodě přes oba jízdní pruhy. Dálnice na Rozvadov byla uzavřená, ve směru na Prahu byl uzavřený levý pruh. Z cisterny unikla nafta. Hasiči ji zasypali sorbentem a před vyproštěním cisterny museli přečerpat asi 100 litrů hydraulického oleje do náhradních barelů. 

Nehoda se stala v místě, kde silničáři pracovali na údržbě dálnice. Prořezávali větve keřů okolo značení. Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla stála dvě auta cestářů v uzavřeném pomalém pruhu. Kamion s cisternou s cementem řízený padesátiletým řidičem narazil do aut zezadu.

Při srážce byl zraněn třiapadesátiletý pracovník údržby. Jeho kolegové pracovali v té chvíli na svahu nad odstavným pruhem. Řidič kamionu vyvázl ze zdemolované kabiny bez zranění, dechová zkouška vyloučila alkohol.

Kamiony srazily na dálnicích silničáře (zdroj: ČT24)

Na D1 zemřel řidič vozu údržby

Tragická nehoda uzavřela na pět a půl hodiny i dálnici D1 na Novojičínsku. Krátce před 12:30 tam nákladní automobil v úseku mezi Mankovicemi a Hladkými Životicemi narazil do vozidla údržby dálnice. Člen posádky, který sbíral dopravní kužely, na místě zemřel.

„Pracovník prováděl sběr kuželů označujících pracoviště, v kterém probíhaly práce na obnově vodorovného dopravního značení. Při odklízení těchto kuželů narazil kamion do soupravy. Skládala se z dodávky se zabezpečovacím signalizačním přívěsem,“ uvedl ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa.

Silničáři mají příplatky za nebezpečnou práci

Obě kolize vyšetřuje policie i odbor bezpečnosti ŘSD. Podobné tragické události se podle místopředsedy Odborového svazu DOSIA Jana Čupa opakují co dva roky. „Od roku 2011 máme přes 350 nehod s naší technikou. Přes třicet vážně zraněných a bohužel tři smrtelné úrazy,“ dodal Rýdl. Silničáři proto mají zvláštní příplatky za nebezpečnou práci. Celkem ale většinou berou mezi patnácti až dvaceti tisíci hrubého.

Na D5 srazilo nákladní auto silničáře v říjnu 2014. Muž, který čistil kanálové svody, na místě zemřel. Počátkem srpna 2012 osobní auto usmrtilo šestapadesátiletého silničáře na hlavním tahu z Prahy do Karlových Varů. Pracovník správy a údržby dálnic zemřel i v březnu 2012 na D1 u Vyškova poté, co kamion narazil do vozidla údržby, které stálo na krajnici kvůli odklízení mobilního dopravního značení.