Září ještě zahřeje, v příštím týdnu bude až 24 stupňů

Vlídné víkendové počasí, kdy se teploty pohybují kolem dvaceti stupňů, bude pokračovat ještě po většinu příštího týdne, ve čtvrtek může rtuť dokonce vyšplhat na čtyřiadvacet stupňů. Vyplývá to z předpovědi, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Podle meteorologů se dá v první polovině nadcházejícího týdne očekávat polojasná až skoro jasná obloha a teploty mezi osmnácti a dvaadvaceti stupni. Ve středu se sice může obloha zachmuřit, rtutě teploměrů ale ještě o stupeň poskočí a vůbec nejteplejší by měl být čtvrtek, kdy se čeká polojasná obloha a dvacet až čtyřiadvacet stupňů.

Teplotně nadprůměrný závěr září se projeví také v noci. „Minimální noční teploty budou kolem šesti stupňů Celsia, postupně kolem deseti stupňů,“ uvádějí meteorologové – a zároveň dodávají, že s novým měsícem přijde i ochlazení a návrat k teplotním průměrům. V prvních třech týdnech října už by se tak teploty měly pohybovat kolem hodnot, které jsou v tomto ročním období obvyklé.

„Průměrná týdenní maximální teplota vzduchu se bude v rámci Česka pohybovat kolem 16 stupňů Celsia, na konci období kolem 13 stupňů a průměrná týdenní minimální teplota kolem tří stupňů, zpočátku kolem šesti stupňů Celsia,“ oznámil ČHMÚ. Pršet by mělo spíš méně, než je koncem září a počátkem října běžné; za týden by mělo napadnout většinou do pěti milimetrů srážek, nejdeštivější týden meteorologové očekávají od 3. října.