Rýma nebo škrábnutí veverkou. I to jsou případy, kvůli kterým lidé volají záchranku

Záchranářům přibývá nadbytečných výjezdů. Lidé je volají třeba kvůli vyndání klíštěte nebo nachlazení. Česká televize oslovila všechny kraje, v deseti to považují za problém a odhadují, že jde zhruba o třicet procent zásahů. Obávají se, že pak jim můžou chybět síly u případů, kdy jde o život.

Podle záchranářů je 20 až 30 procent výjezdů nadbytečných, nejčastěji jde o lidi, kteří jsou opilí anebo nevyhledali pomoc praktického lékaře.

„Suplujeme různé segmenty mimonemocniční péče, ať už jsou to praktičtí lékaři, lékařská pohotovostní služba, smluvní lékaři různých sociálních zařízení,“ uvedl Marek Slabý, prezident Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR a ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. 

Události: Až třetina výjezdů záchranářů je nadbytečná (zdroj: ČT24)

Jihomoravští záchranáři vyjíždí kvůli malichernostem stále častěji. „Nemůžeme si dovolit odmítnout. Člověk s infarktem řekne třeba, že ho někde trošku bolí. Kdežto člověk, který má výron kotníku vám řekne, že má kruté bolesti, že se nemůže pohnout,“ popisuje Dagmar Kellnerová, vedoucí směny dispečinku ZZS Jihomoravského kraje.

A jaké jsou nejbizarnější případy? „Veverka škrábla dceru do prstu a oni vyžadovali okamžitě záchrannou službu,“ popisuje Kellnerová. Mezi další kuriózní případy podle záchranářů patřil telefonát kvůli změření velikosti varlete nebo třeba vyčerpání po náročné dovolené.

Problém je, že právě kvůli takovýmto případům se pak může stát, že záchranná služba nebude mít dost aut v provozu například pro příjezd k nehodám, sraženým chodcům a podobně, vysvětlil pražský záchranář Tomáš Koch.