V Český věznicích chybí zhruba stovka psů - pomáhají nejen proti drogám

Pes musí odhalit i nepatrné množství drog (zdroj: ČT24)

České věznice by mělo hlídat víc psů. Vězeňská služba je používá nejen při hledání drog, ale i jako jistou prevenci. Do ideálního počtu 340 psů jich ale zhruba stovka chybí. Náročný totiž není jen jejich výběr a trénink, stejně těžké je najít dobrého psovoda. Za pořízení služebního psa vězeňská správa zaplatí 40 tisíc korun, další desetitisíce pak stojí výcvik a plat dozorce.

Práce ve věznicích je pro psy specifická v tom, že musí najít i opravdu nepatrné množství drogy. Na rozdíl od policie nebo celní správy, kde jsou nálezy mnohem větší, někdy i v kilech.

Psi hledají drogy i ve věznici v Horním Slavkově, která patří mezi nejpřísněji střežené v Česku. Psovodi tam kontrolují cely namátkově někdy i několikrát denně. „Skřínky bez přítomnosti odsouzených otevřít nesmíme, takže kdyby byla látka uvnitř, tak ji pes musí vytáhnout spárou,“ vysvětluje psovod Ondřej Doležal. 

Psi ale umí i další užitečné kousky, používají se i k bezprostřednímu pronásledování, když pomocí pachové stopy vypátrají uprchlého vězně. Výcvik vězeňského psa trvá zhruba rok, zdokonalovat se ale musí celý život.

Vydáno pod