Staré vrty ohrožují kvalitu pitné vody. Náprava může jít do stamilionů

Události ČT: Hrozba kontaminace vody kvůli nezabezpečeným vrtům (zdroj: ČT24)

Tisíce starých vrtů ohrožují zdroje a kvalitu pitné vody na mnoha místech po celé republice. Když jsou volně přístupné, může se do nich dostat jakákoliv nežádoucí látka. Sanace těchto míst chce stát obcím finančně ulehčit. Letos by si tak mohly rozdělit dvacet milionu korun. Celkově ale budou potřeba spíš stamiliony až miliardy korun.

Vrtů starých desítky let je například jen v okolí Žamberka přibližně čtyři sta. Mohou zasahovat hluboko do podzemních jezer, ale přitom jsou zcela nezabezpečené. Jeden z takových vrtů na Žamberecku je spojen s vodou, která je zhruba v desetimetrové hloubce a kterou pije šest tisíc obyvatel nedalekého města. Do vody by se přitom mohlo něco dostat a kontaminovat ji.

O několik kilometrů dál je zase vrt, který by mohl mít vliv na vodu ve Vysokém Mýtě. Ventil, kterému se říká šoupě, je zde podle hydrogeologa Tomáše Novotného prasklý, takže z něj stříká voda. „Do budoucna s ním bude potřeba něco udělat,“ míní hydrogeolog. Jinak by se mohlo stát, že by se rozbil úplně a pitná voda pro Vysoké Mýto by tudy mizela.

Podobnou situaci zažili před dvěma lety lidé v Chocni. „Do několika hodin poklesla hladina v hlavním jímacím objektu skupinového vodovodu natolik, že musel být zastaven, protože čerpadla byla na suchu,“ uvedl hydrogeolog Svatopluk Šeda.

Starost leží většinou na majiteli dotčeného pozemku

Staré průzkumné vrty ve většině případů postrádají majitele. Podle zákona by se tak o ně měl postarat vlastník pozemku. Rekonstrukce nebo sanace jediného vrtu může jít ale i do statisíců korun, protože nejde o prosté zasypání. „Znamená to vytěžit rouru, nastěhovat vrtní soupravu, napouštět injektážní směsi, oddělovat různé horizonty a tak dál,“ poznamenal Šeda.

Na problém se starými vrty upozornila radnice ve Vysokém Mýtě. Podle místostarosty Martina Krejzy (ODS) zajištění vrtů není v silách obcí ani vodohospodářských společností. „Byl to stát, který tady původně vrty pořizoval, čili stát to musí také vyřešit,“ řekl Krejza.

Ministerstvo životního prostředí o problému ví a obcím se chystá práce skutečně dotovat. Ještě v letošním roce by mělo vyčlenit celkem dvacet milionů korun. „Mělo by nám to umožnit zasanovat možná až stovky takových vrtů a jsme připraveni na žádosti od jednotlivých obcí,“ prohlásil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Hydrogeologové hodnotí tento krok jako dobrý začátek. Na sanace tisíců vrtů po celé republice nicméně budou potřeba spíše stamiliony až miliardy korun.