V Karlových Varech ubývá ruských turistů. Nahrazují je Češi a Němci

Na lázeňské kolonádě v Karlových Varech už není ruština slyšet tak často jako dřív. Ruské turisty totiž střídají Němci a Češi. Tamní podnikatelé kvůli tomu ale mají menší tržby, protože němečtí a čeští návštěvníci přijíždějí na kratší dobu a utrácejí míň peněz.

Populární byly mezi Rusy Karlovy Vary už od osmnáctého století, kdy lázně navštívil také car Petr Veliký. Pravoslavní věřící mají ve městě i svůj chrám. Letos si ale návštěvu lázeňského města dopřálo o polovinu Rusů míň než v roce 2013. To jich sem přijelo přes 80 tisíc.

Z nápisů na obchodech mizí azbuka a do Karlových Varů se začali vracet Češi. Líbí se tady i Němcům, kterých do lázní letos poprvé přijelo víc než Rusů. Důvodem odlivu ruských turistů je hlavně propad rublu, protože lázně je teď vyjdou dráž. Dalším důvodem jsou sankce uvalené kvůli anexi Krymu.

Celkový počet návštěvníků města i přes menší zájem ruských turistů podle statistik infocentra roste. Jenže Němci a Češi finanční propad způsobený výpadkem ruských turistů nenahrazují, protože přijíždějí na kratší dobu.

Události: V Karlových Varech ubývá ruských turistů (zdroj: ČT24)

 „Jsou to spíše turisté, nejsou to lázeňští hosté“, podotýká obchodní ředitelka Alžbětiných Lázní. Obchodníci tak mají nižší tržby a menší výdělky mají i restaurace. „Řádově ten pokles je v desítkách procent“, potvrzuje manažer jednoho z místních hotelů. 

V krizi je kvůli odlivu Rusů i trh s realitami. „Rusové kupovali za jakoukoliv cenu, tím naprosto zdevastovali realitní trh“, vysvětluje realitní odborník Ivan Žikeš. Desítky luxusních bytů v centru Karlových Varů tak zůstávají neobsazené.

Češi se o takové bydlení příliš nezajímají. Bojovat o ně ale musejí hoteliéři. Do lázní totiž jezdí v mladším věku než Němci a Rusové a utrácejí i za zábavu. 

Vydáno pod