Ruský disident do vazby nepůjde. Slíbil pražskému soudu, že se nebude vyhýbat vydávacímu řízení

Ruský umělec Oleg Vorotnikov, na kterého je vydán mezinárodní zatykač kvůli aktivitám disidentské výtvarné skupiny Vojna, nepůjde do vazby. Ve středu o tom rozhodl pražský městský soud. Soudkyně Vladana Woratschová přijala umělcův písemný slib, že neopustí Česko a bude se dostavovat k soudu kvůli vydávacímu řízení.

Muž byl zadržen spolu s manželkou Natalijí Sokolovou v neděli v Praze, oba mají zažádáno o azyl ve Švýcarsku. Rusko oznámilo, že shromažďuje dokumenty nutné k jeho vydání.

Vorotnikov soudkyni slíbil, že se nebude vyhýbat soudnímu řízení. Vydávací řízení bude nadále pokračovat, podle advokáta může trvat i několik měsíců. Umělec nyní nesmí opustit Česko. Ruská generální prokuratura ve středu oznámila, že připravuje materiály nutné pro žádost o Vorotnikovovo vydání.

Vorotnikov čelí v Rusku obviněním z chuligánství, urážky úředních osob a násilí proti nim.

Za chuligánství může být Vorotnikov odsouzen až na pět let, za násilí proti úředním osobám až na deset. Urážku úředních osob trestají ruské zákony nápravnými pracemi.

Manželé z Ruska odletěli poté, co na ně ruské úřady vydaly zatykač. Nyní žádají o azyl ve Švýcarsku. Ženu už dříve čeští policisté propustili, i s ní je podle Kozuba vedeno vydávací řízení.

Vydání do cizího státu povoluje ministr spravedlnosti, může tak ale udělat pouze v případě, že soudy vydání pravomocně povolí. Jejich názorem se ale ministr řídit nemusí.