Občanky s čipem pro všechny a bez poplatku, navrhuje vláda

Žadatelé o občanský průkaz s čipem už nebudou muset platit pětisetkorunový poplatek. Rozhodl o tom Sobotkův kabinet, který současně připravil novelu zákona, podle níž by měly být občanky s čipem zavedeny plošně.

Na konci loňského listopadu bylo v českých peněženkách přes 3300 očipovaných občanských průkazů. Bez čipu – a bez správního poplatku – pak úřady za celý loňský rok vydaly přes 1,7 milionu legitimací. Nově má mít člověk nárok na očipovanou občanku, aniž by si musel připravovat pět set korun.

Ambicí očipovaných průkazů je umožnit občanům důvěryhodnou elektronickou komunikaci s úřady. Podle plánu ministerstva vnitra, které připravilo novelu zákona o občanských průkazech, by se měly modernější legitimace stát dokonce povinné. Kromě prokazování totožnosti mají sloužit i jako prostředek pro elektronickou identifikaci.

Každý čip bude mít takzvaný autentizační certifikát, který bude sloužit ke vzdálené identifikaci občana vůči portálům veřejné správy. Ověřování totožnosti by mělo být jednodušší a šlo by provést nejen na úřadě, ale i na dálku.

Lidé by také mohli dokumenty podávat přímo z domova a nemuseli by na úřad. Dalším z cílů nových občanských průkazů je poskytnout držitelům elektronický podpis.

Vstupní náklady? Čtvrt miliardy

Vnitro odhaduje, že by náklady v prvním roce plošného zavádění občanských průkazů neměly přesáhnout 250 milionů korun. V dalších letech by to mělo vyjít na 140 milionů. Peníze půjdou na úpravu systému, který pomáhá s doklady se speciálními prvky.

Zvýší se také náklady na vydání jednoho občanského průkazu, a to zhruba o 65 korun. Do úpravy systémů budou muset investovat i ostatní ministerstva. V souhrnu by mohlo jít o 100 milionů korun.

Zákonem se nyní bude zabývat parlament a poté případně prezident. Podklady pro vládu předpokládají, že by mohl platit od 1. ledna 2018.