Za méně členů více peněz? ÚAMK kritizuje dotace pro Autoklub ČR

Události: Dohady kolem dotací pro Autoklub ČR (zdroj: ČT24)

Některé motoristické kluby sdružené pod značkou ÚAMK kritizují ministerstvo školství, že neprůhledně rozděluje státní peníze. Vadí jim, že sdružení Autoklub ČR, které má asi dvacetkrát méně členů než ÚAMK, dostalo na dotacích zhruba sedmnáctkrát vyšší částku. Šéfka resortu Kateřina Valachová připouští, že to není spravedlivé. Spoléhá proto na zavedení registru, který by evidoval přesné počty sportovců v jednotlivých svazech.

Podle ministerstva školství je klíčovým údajem pro výši dotace počet členů klubu. Letos v létě ale vyplatilo více než 80 milionů Autoklubu ČR, který má asi devět tisíc členů, zatímco ÚAMK s dvěma sty tisíci členy dostal příspěvek pouze pět milionů. 

Podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) dojde ke spravedlivému přepočítání. „Přiznám se, že jsem myslela, že mi to půjde rychleji, ale přece jenom je to trošku složitější, takže rok 2018 by měl být tip ťop,“ dodala Valachová.

Počet členů Autoklubu ČR a ÚAMK
Zdroj: ČT24

V případě členské základny Autoklubu ČR se už dříve objevily nesrovnalosti. Zatímco předloni uváděl asi devadesát tisíc členů, o rok později to bylo už pouhých devět tisíc. „Cílem bylo zpřesnění počtu členů a postupný přechod z papírové evidence na evidenci elektronickou,“ uvedla ve vyjádření mluvčí Autoklubu ČR Klára Sobotková.

Prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek se už pro pořad Reportéři ČT odmítl v říjnu 2015 k čerpání dotací jakkoliv vyjadřovat.

Reportéři ČT: Černé duše v Autoklubu ČR (zdroj: ČT24)

Ministerstvo školství poslalo letos do Autoklubu ČR kontrolory. Podle protokolu, který má ČT k dispozici, ale odhalili i nedostatky. „Většina dokladů předložených reprezentanty k vyúčtování nemá náležitosti účetního dokladu,“ píše se například v kontrolním protokolu MŠMT.

Chyby v účetnictví kontrolorům nevadily

I přes tyto nedostatky je ale závěr kontroly ministerstva školství pro Autoklub ČR pozitivní. „Autoklub ČR hospodařil s veřejnými prostředky v souladu s podmínkami čerpání dotací,“ shrnuli kontroloři MŠMT v závěru. „Zkontrolovat to konkrétní využití finančních prostředků je velmi složité, resp. nikde nejste schopni doložit, že došlo k nějakému zásadnímu pochybení,“ komentovala závěr kontroly ministryně Valachová.

„Kontrola (…) prokázala, že Autoklub ČR hospodařil s veřejnými prostředky v souladu s podmínkami čerpání dotací…,“ uvedla mluvčí Autoklubu ČR Klára Sobotková. Kontroly týkající se financování Autoklubu ČR tím nicméně neskončily. Nové šetření zahájil Nejvyšší kontrolní úřad – dali k němu podnět poslanci sněmovního kontrolního výboru.