Meteorolog: Podzim udeří s plnou silou

S víkendovým ochlazením, kdy se teploty propadly až o patnáct stupňů, vstoupilo Česko pevným krokem do podzimu – a to ještě o dva dny dřív, než astronomický podzim oficiálně začne. Sami meteorologové jsou přitom stávajícími teplotami překvapení, ochlazení očekávali mírnější.

Ještě v pátek padaly teplotní rekordy na dvacítce stanic a v Neumětelech na Berounsku se rtuť teploměru zastavila těsně pod třicítkou, když zde pro 16. září 2016 naměřili celorepublikově nejvyšší hodnotu 29,3 stupně Celsia.

Příchod víkendové studené fronty ale teploty srazil až o patnáct stupňů a podle meteorologů se nezdá, že by se k podobně vysokým hodnotám mělo počasí letos ještě vůbec vrátit; naopak, i oni jsou překvapení mírou teplotního propadu.

„Teploty v těchto dnech jsou nižší, než by se na druhou polovinu září slušelo. Ochlazení způsobila zvlněná studená fronta a tlaková níže, která přes české území přešla během víkendu. V jejím týlu teď proudí do střední Evropy od severovýchodu podstatně chladnější vzduch – očekávali jsme, že se obnoví západní až jihozápadní proudění,“ vysvětluje meteorolog České televize Michal Žák.

Noc na pátek? Podzim udeří plnou silou

Pondělní odpolední teploty se tak pohybovaly jen mezi třinácti a sedmnácti stupni a stejné teplotní rozmezí se očekává i během úterý (s jedinou výjimkou jižní Moravy, kde by mohly končit těsně pod dvacítkou). Ve středu pak může rtuť vystoupat na čtrnáct až osmnáct stupňů a protože se čeká oblačno nebo polojasno, ranní teploty zůstanou jen mezi čtyřmi a osmi stupni.

Mezi nejchladnější rána tohoto týdne by mělo patřit to páteční. „Noc na čtvrtek a na pátek bude velmi chladná, teploty se budou pohybovat kolem pěti stupňů, můžeme se dočkat přízemních mrazíků,“ doplňuje Žák. „Dalo by se říct, že podzim udeří s plnou silou.“

Na některých místech republiky se ale mrazivého rána dočkali už v úterý, Jizerka na Liberecku hlásila v úterý těsně před svítáním rovnou nulu. Podle redaktorky ČT Jany Šrámkové je to dáno tím, že osada v 850 metrech nad mořem leží v mrazové kotlině, do které se za bezvětrných nocí nalije těžší chladný vzduch, a vytvoří studené teplotní jezero, díky čemuž mohou záporné teploty naměřit meteorologové i v létě. Tak tomu bylo například 4. července, kdy zde rtuť padla na minus 3,2 stupně Celsia.

Jizerka-Rašeliniště
Zdroj: Facebook/Jan Štěpánek

Babí léto se nečeká

Současně s tím se má ale vyčasovat, meteorologové očekávají, že se předvídaná fronta zřejmě rozpadne, a o víkendu by tak mohlo být skoro jasno nebo polojasno a teploty mezi patnácti a dvaceti, v neděli dokonce až třiadvaceti stupni. Žák nicméně upozorňuje, že navzdory příznivé predikci nemůžeme mluvit o babím létu.

To sice obvykle přichází kolem dvacátého září, vyznačuje se ale dlouhodobějším suchým, teplým a málo větrným počasím bez deště. „Na pravé babí léto to zatím nevypadá, protože v příštím týdnu se přeháněk občas dočkáme.“

Meteoroložka ČT Marie Odstrčilová doplňuje, že s koncem týdne se počasí vrátí k dlouhodobému průměru, a to i co se týče nočních a časných ranních teplot. Zatímco v noci mezi čtvrtkem a pátkem může teplota při vyjasnění padnout na východě republiky na tři stupně, v nadcházejícím týdnu by se na celém území měla pohybovat kolem devíti.

Nedají se tak čekat ani přízemní mrazíky, které vznikají jen při bezvětrných nocích při jasné obloze – a minimálně v začátku příštího týdne by mělo pršet.

Vydáno pod