Nemocnice trápí zbytečné papírování. Skladovat dokumenty musí ale sto let

Nemocnice trápí zbytečné papírování (zdroj: ČT24)

Nemocnice mají problém se skladováním zdravotní dokumentace. Tu musejí archivovat až sto let. Podle lékařů je přitom zhruba třetina papírování k ničemu. Sklady se rychle plní. Karlovarská krajská nemocnice už zaplňuje poslední místa v regálech a nová nemá.

Krátké vyšetření pacienta v nemocnici a sestra běží rychle vyřizovat papíry. Při každém překladu pacienta z jedné stanice na druhou se dokumenty vypisují znovu. Některé z nich se opakují. Zdravotním sestrám na dětském oddělení tak zabere každý den vyplnění zdravotní dokumentace déle než tři hodiny. A posledních dvacet let formulářů přibývá. Rozzlobené jsou tak sestry i pacienti.

„Pacienti si stěžují na to, že vlastně vidí, jak sestry se jenom hrabou v papírech a nevěnují se přímo jim,“ konstatuje vrchní sestra dětského oddělení Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Andrea Horáková.

Dokumenty se pak ukládají do archívů. V karlovarské krajské nemocnici stovky metrů chodeb zaplněné dokumenty připomínají spíše bludiště. Téměř všechny regály jsou po okraj naplněné. Přesto sem přibývají nové a nové krabice se záznamy. „Kapacitně jsme prostě na hranici a do budoucna je potřeba to nějakým způsobem řešit,“ konstatuje ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März.

Zdravotní sestra
Zdroj: ČT24

Ministerstvo zdravotnictví souhlasí. „Domnívám se, že minimálně jedna třetina této administrativy je zbytečná. A k tomu ještě přidávám další administrativu, která je pro zdravotní pojišťovny. Pojďme vnést selský rozum do papírů, do dokumentací,“ říká náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Ministerstvo už pracuje na novele vyhlášky o zdravotnické dokumentaci. Platit by mohla v druhé polovině příštího roku.